Βaby-led weaning: είναι ασφαλές;

No Comments

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε ότι αφορά την ένταξη της στερεάς τροφής στα μικρά παιδιά, δημοσίευσε ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία.

Οι μέχρι τώρα οδηγίες των επιστημών υγείας κατευθύνουν τους γονείς να δίδουν στα παιδιά μέχρι τους 6 μήνες αποκλειστικά μητρικό γάλα, και έπειτα να εντάσσουν σιγά-σιγά στέρεα τροφή, ταΐζοντας οι ίδιοι το παιδί με πιρούνι και κουτάλι. Ο κύριος φόβος των επιστημόνων και φυσικά των γονέων, είναι ο κίνδυνος για πνιγμό, με την εισαγωγή στέρεων τροφών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας όμως, ένα παιδί που δοκιμάζει το ίδιο, με τα χέρια του, να καταναλώσει μαλακές στέρεες τροφές δεν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού από ότι ένα παιδί που ταΐζεται από τον γονέα. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, υποστηρίζουν, έτσι, την τάση που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά στην ένταξη στέρεας τροφής στα παιδιά από τους 6 μήνες:  να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά να δοκιμάζουν να φάνε από μόνα τους με τα χέρια, ενώ οι ίδιοι επιβλέπουν τη διαδικασία (‘’baby-led weaning’’).

 Αυτό έχει οφέλη στην ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων των παιδιών, ενώ παράλληλα γίνονται λιγότερο επιλεκτικά στο φαγητό, και μαθαίνουν από νωρίς να ελέγχουν την πείνα τους και το πόσο φαγητό θα καταναλώσουν.

 Σημαντικό είναι οι τροφές που δίδονται στα παιδιά να είναι σε μικρές μπουκιές, σαν finger foods, και αρκετά μαλακές για να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο πνιγμού. Για αυτό δοκιμάζουμε πάντα καθετί προτού δοθεί σε ένα παιδί: η τροφή πρέπει να είναι τόσο μαλακή, ώστε να μπορούμε να τη λιώσουμε στον ουρανίσκο με τη γλώσσα. Επιπλέον, το παιδί πρέπει να βρίσκεται σε καθιστή στάση, και ο γονιός πάντα να επιβλέπει τη διαδικασία.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Οtago, εάν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, δεν υπάρχει κανένας παραπάνω κίνδυνος πνιγμού για το παιδί, όταν αυτό δοκιμάζει να φάει μόνο του – αντίθετα, η διαδικασία μόνο οφέλη μπορεί να έχει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.