Η συνωμοσία της ζάχαρης

No Comments

Η βιομηχανία ζάχαρης πλήρωσε την δεκαετία του 1960 τρεις επιφανείς επιστήμονες, για να υποβαθμίσουν τη σχέση ζάχαρης και καρδιαγγειακών νοσημάτων και να ρίξουν την ευθύνη στα κορεσμένα λιπαρά.

Αυτό αποκαλύφθηκε πρόσφατα από επίσημα έγγραφα που βρέθηκαν σε έρευνες που έγιναν πρόσφατα για ιστορική ανάλυση στα αρχεία του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρίας (JAMA).

 Πρακτικά, σημαίνει ότι οι έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες πάνω στη σχέση ζάχαρης και καρδιαγγειακών συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών διατροφικών οδηγιών, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την βιομηχανία ζάχαρης.

 Οι επιστήμονες που χρηματίστηκαν ήταν στο πανεπιστήμιο του Harvard  και έλαβαν το ποσό των αντίστοιχων σημερινών 50.000 δολαρίων για να δημοσιεύσουν το 1967 μία έρευνα σχετικά με τη ζάχαρη, το λίπος και τα καρδιαγγειακά. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποτιμούσαν τον λόγο της ζάχαρης και ενίσχυσαν την αρνητική συσχέτιση του κορεσμένου λίπους με την υγεία της καρδιάς.

 Οι εν λόγω επιστήμονες δεν είναι πλέον εν ζωή. Ένας εξ αυτών, ο D. Mark Hegsted, στη συνέχεια έγινε επικεφαλής του τμήματος διατροφής στο Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, όπου του 1977  εξέδωσαν το προσχέδιο για της επίσημες διατροφικές οδηγίες. Ένας άλλος, ο Dr. Fredrick J. Stare έγινε πρόεδρος του τμήματος διατροφής του Harvard.

 Η επίδραση αυτού του γεγονότος είναι τεράστια. Επηρέασε την κατεύθυνση που πήραν έρευνες δεκαετιών, την βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των Αμερικανών.  Καθώς οι οδηγίες συνιστούσαν την μείωση των κορεσμένων λιπαρών, η βιομηχανία στράφηκε στην παραγωγή χαμηλών σε λιπαρά προϊόντων , τα οποία όμως είναι υψηλά σε ζάχαρη.  Στην συνείδηση των καταναλωτών τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά καταγράφηκαν ως υγιεινά και στράφηκαν σε αυτά, αυξάνοντας την κατανάλωση ζάχαρης η οποία κατηγορείται πλέον από τους ειδικούς για την επιδημία της παχυσαρκίας.

Ο Dr. Hegsted χρησιμοποίησε την έρευνα του αυτή για να επηρεάσει τις διατροφικές οδηγίες να δώσουν έμφαση ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι υπεύθυνα για τα καρδιαγγειακά, ενώ χαρακτήρισε τη ζάχαρη ως κενές θερμίδες, δηλαδή χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά, η οποία σχετίζεται με την τερηδόνα.

 Με την πάροδο των χρόνων, η σχέση της ζάχαρης με την υγεία της καρδιάς έγινε γνωστή, γι’ αυτό και πλέον οι οργανισμού υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) έχουν εκδώσει συστάσεις για τον περιορισμό της.

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύφθηκε, ένα μεγαλοστέλεχος της βιομηχανίας ζάχαρης, ο John Hickson, κυριολεκτικά παρήγγειλε από τους επιστήμονες μία έρευνα  που να απενοχοποιεί τη ζάχαρη, καθώς εκείνη την χρονική περίοδο αυξάνονταν οι έρευνες που την συσχέτιζαν με τα υψηλά ποσοστά καρδιοπαθειών στην Αμερική. Παράλληλα, άλλοι επιστήμονες όπως ο Ancel Keys ερευνούσε τη σχέση των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερίνης με τις καρδιοπάθειες. Έτσι, με την δημοσίευση της έρευνας έληξε η συζήτηση περί ζάχαρης και στράφηκαν τα φώτα στο κορεσμένο λίπος.

 Η περίπτωση αυτή, αν και είναι η πιο τρανταχτή, δεν είναι η μόνη. Τα ηθικά στάνταρτ τότε ήταν διαφορετικά και δεν έδιναν σημασία στην πηγή της χρηματοδότησης των ερευνών, κάτι που ξεκίνησε να γίνεται από το 1984. Και πάλι όμως, τα ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούνται κυρίως από τη βιομηχανία και λιγότερο από κρατικά κονδύλια, γεγονός που αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση. Υπάρχουν συχνά κατηγορίες για κατευθυνόμενες έρευνες. Μόλις πέρσι ένα άρθρο των New York Times αποκάλυψε ότι η Coca Cola χρηματοδότησε με εκατομμύρια δολάρια ερευνητές  οι οποίοι υποτιμούσαν την σχέση των ζαχαρούχων ροφημάτων με την παχυσαρκία, ενώ τον Ιούνιο το  Associated Press μετέδωσε ότι εταιρίες ζαχαρωτών χρηματοδοτούσαν έρευνες που υποστήριζαν ότι τα παιδιά που τρώνε γλυκά τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από αυτά που δεν τρώνε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.