Ω-3 και DNA: λιπαρά για την ανανέωση του γενετικού μας υλικού;

No Comments

Ω-3 και DNA: λιπαρά για την ανανέωση του γενετικού μας υλικού;

Μέχρι σήμερα τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ήταν γνωστά για την βελτίωση που προκαλούσαν στην καρδιά και τα λιπίδια του αίματος. Τώρα, μία πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να παίξουν ευεργετικό ρόλο στην υγεία των αγγείων, και μέσω της αναδόμησης του γενετικού μας υλικού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από  τις in vitro μελέτες που δημοσίευσαν στο PLoS ONE, τα ω-3 λιπαρά οξέα (όπως το EPA και το DHA) μπορούν να προάγουν και να ρυθμίζουν την αντιοξειδωτική απόκριση των κυττάρων της ανθρώπινης αορτής, και να προστατεύσουν το DNA από τις βλαβερές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.

Σημαντική παρατήρηση που έκαναν οι ερευνητές είναι ότι η αποδόμηση του DNA ή η οποιαδήποτε βλάβη του, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Η παρουσία των λιπαρών οξέων ΕΡΑ και DHA, όπως ερευνήθηκε, μείωσε τη βλαβερή επίδραση των οξειδωτικών παραγόντων στο DNA των ενδοθηλιακών κυττάρων στην ανθρώπινη αορτή.

Τα δεδομένα είναι καινούρια και πολύ ενδιαφέροντα. Όπως φαίνεται, παρά τις πολυετείς μελέτες γύρω από την δράση των λιπαρών οξέων σχετικά με την δράση τους στο μυοκάρδιο, ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία να μελετηθούν, ιδιαίτερα σ’ότι αφορά το μηχανισμό δράσης που ευθύνεται για αυτό τον προστατευτικό τους ρόλο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.