Διπλάσιες οι νοσηλείες για διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας

No Comments

Διπλάσιες οι νοσηλείες για διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύτηκαν για παθήσεις όπως η ανορεξία, η βουλιμία και σχετικές διαγνώσεις, διπλασιάστηκε μέσα στο 2020.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκα στο JAMA Network Open, εξέτασε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 3.250.000 άτομα, στο διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2018 και του Δεκεμβρίου του 2020.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, ο αριθμός των ατόμων που δέχτηκαν νοσηλεία για κάποια διατροφική διαταραχή, ήταν πάνω κάτω ο ίδιος. Όμως, μία σημαντική άνοδος σημειώθηκε στο διάστημα αμέσως μετά το ξεκίνημα της πανδημίας. Μέχρι το Μάρτιο του 2020, ο αριθμός όσων νοσηλεύθηκαν για διατροφικές διαταραχές είχε διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθησαν, επιπλέον, η ηλικία των ασθενών με διατροφικές διαταραχές, μειώθηκε και άτομα όλο και νεαρότερα σε ηλικία δέχτηκαν νοσηλεία για τέτοιες παθήσεις, στη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα, αυξήθηκε ο αριθμός των ημερών που διαρκούσε η νοσηλεία, από ένα μέσο όρο των 8-9 ημερών στις 12 ημέρες.

Oι παράγοντες που πυροδότησαν τη διαταραγμένη διατροφή

Η πανδημία του COVID έφερε ή ενέτεινε διάφορες καταστάσεις, όπως η απομόνωση στο σπίτι, τα υψηλά επίπεδα άγχους και το αίσθημα απώλειας ελέγχου για το τι μέλει γενέσθαι- όλοι σημαντικοί παράγοντες στην πυροδότηση κάποιας διατροφικής διαταραχές.

Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις υψηλού στρες και άγχους, οι διατροφικές διαταραχές, από αυτή της μορφής της εμμονής με το βάρος, μέχρι την υπερφαγία, πυροδοτούνται, τόσο ως απόκριση στο σοκ του οργανισμού μας όσο και ως μηχανισμός που βοηθά να ανταπεξέλθουμε στην πραγματικότητα.

Όπως υποδεικνύει η  Kelly Allison, PhD,διευθύντρια του Center for Weight and Eating Disorders και μία από τις υπεύθυνες της έρευνας, ”πρόκειται για μία πολύ στρεσογόνο περίοδο, και το στρες μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να αναζητήσουν τον έλεγχο σε άλλους τομείς της ζωής τους. Για όσους κινδυνεύουν από διατροφικές διαταραχές, είναι πολύ πιθανό να στρέψει την προσοχή τους στο φαγητό και στην επιθυμία για έλεγχο σχετικά με τη διατροφή, το σχήμα και το βάρος τους”.

Καθότι υπήρχε ελάχιστη δομή στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το στρες μπορεί να προωθήσει υπερφαγικές συμπεριφορές, ενώ απουσιάζουν οι σημαντικά βοηθητικοί παράγοντες, όπως χρόνος με τα άτομα που αγαπάμε, η κίνηση και ο χρόνος στη φύση.

Στρες και απομόνωση

”Οι διατροφικές διαταραχές είναι αποτέλεσμα των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζουμε όσων αφορά τη συναισθηματική μας λειτουργία- όσο μεγαλύτερές οι δυσκολίες, τόσο πιο ανθυγιεινά γίνονται τα μοτίβα των διατροφικών διαταραχών στα οποία καταλήγουμε”, τονίζει η Allison Chase, κλινική διευθύντρια στο Eating Recovery Center, σε σχετική συνέντευξή της στο site Verywell.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal for Eating Disorders τον Ιούλιο του 2020, ένα 62% των ατόμων που επιβίωσαν της ανορεξίας, εμφάνισαν πολύ πιο έντονο φόβο απέναντι στην τροφή, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο ίδιος αριθμός έφτασε στο 30% μεταξύ των ατόμων με βουλιμία και υπερφαγική διαταραχή. 2

Επιπρόσθετα, ο φόβος για τον ίδιο τον COVID, έκανε τον κόσμο να φοβάται περισσότερο να αφήσει το σπίτι, κάτι το οποίο συνεπάγεται και λιγότερη φροντίδα για τα εβδομαδιαία αναγκαία τρόφιμα, ενώ η οικονομική αστάθεια και η απώλεια εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, έκαναν για πολλά άτομα δύσκολη την πρόσβαση σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα παντοπωλείου.

Αυτές οι συμπεριφορές, για άτομα τα οποία εμφανίζουν προδιάθεση στην ανορεξία, μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά, οδηγώντας σε μεγαλύτερους διατροφικούς περιορισμούς, αποφυγή της τροφής ή την παράλειψη γευμάτων. Αντίστοιχα, για άτομα που εμφάνισαν υπερφαγικές συμπεριφορές, μπορεί να οδηγήσουν στη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων όπως τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα σνακς και τα τυποποιημένα προϊόντα.

Η οικογένεια

Καθότι καθηλωμένοι στο σπίτι, τα μέλη των οικογενειών όπως γονείς και φροντιστές, μπόρεσαν ενδεχομένως να παρατηρήσουν καλύτερα τα διάφορα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών, και να προχωρήσουν σε πράξεις για να προσφέρουν θεραπεία στα άτομα που τις εμφάνιζαν.

Έτσι, από την άλλη πλευρά, αυτή η αύξηση των νοσηλειών για άτομα με διατροφικές διαταραχές, μπορεί να σημαίνει και το ότι περισσότερα άτομα έλαβαν θεραπεία και βοήθεια.

Social Media

Σχετικές συζητήσεις και δημοσιεύσεις στα social media συνέβαλαν επιπλέον στο άγχος και την αγωνιώδης ενασχόληση με το βάρος και την εικόνα σώματος του κόσμου. Το βάρος και το φαγητό, φαίνεται να ήταν ένα μόνιμο θέμα κουβέντας μεταξύ των χρηστών.

Αυτό το έντονο focus στην αύξηση βάρους, μπορεί να συμβάλλει στην υιοθέτηση διαταραγμένων συμπεριφορών γύρω από την τροφή, σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους ή επιβολής ακραίων διατροφικών περιορισμών που δύσκολα συντηρούνται, και οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια του ελέγχου”, σύμφωνα με την Allison.

Στο παρελθόν, πολλές σχετικές έρευνες έχουν συνδέσει τη μεγαλύτερη χρήση των social media με την αύξηση στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, και φαίνεται ότι η χρήση τους στον καιρό της πανδημίας, δεν αποτελεί εξαίρεση . 

Με την επιβολή της καραντίνας, την εξάπλωση του ιού, και τη δουλειά ή την εκπαίδευση από το σπίτι, άρχισε να γίνεται έντονη η κουβέντα για την αύξηση βάρους στο σύνολο του πληθυσμού, χάρη στον τρόπο ζωής που επέβαλε η πανδημία. Τα άτομα με κάποια διατροφική διαταραχή βρέθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την ενασχόληση με την αύξηση του βάρους στην καραντίνα καθώς, όπως είπε επίσης στο verywell η Kerry Heath, ειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές και υπεύθυνη στο κέντρο θεραπείας Choosing Therapy, “εμφάνισαν ανησυχία ότι θα αυξηθεί και το δικό τους βάρος, και προσπάθησαν να το εξισορροπήσουν προκαταβολικά με συμπεριφορές όπως ο περιορισμός της λήψης τροφής, η υπερ-γυμναστική και το μέτρημα θερμίδων”.

Τα παραπάνω δεδομένα αφορούν την Αμερική και τον Καναδά, όμως αντίστοιχο είναι και το φαινόμενο που παρατηρείται στην χώρα μας. Εν μέσω πανδημίας, οι διατροφικές διαταραχές εμφάνισαν κατακόρυφη αύξηση, ενώ παράλληλα και ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών μειώθηκε, με όλο και περισσότερους εφήβους και άτομα προεφηβικής ηλικίας να εμφανίζουν συμπτώματα τους.

Από εδώ και μπρος

Είναι σημαντικό, προχωρώντας από δω και πέρα, να δράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιδράσεις των τελευταίων δύο ετών στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, αλλά και να προβλεφθεί παρόμοια ραγδαία αύξηση των διατροφικών διαταραχών στο μέλλον. Μέσα από τη συλλογή τέτοιων δεδομένων για την περίοδο της πανδημίας, την παρατήρηση και, ακόλουθα, τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό.

Έτσι, ήδη από τα ως τώρα δεδομένα, είναι εμφανές ότι είναι οφείλουμε να σταματήσουμε να εστιάζουμε στο βάρος και την εμφάνιση, κα αντ’ αυτού, να ρίξουμε το βάρος στη διατροφική συμπεριφορά και την υγεία κάθε ατόμου ξεχωριστά.

“Μπορούμε να βοηθήσουμε στο απο-στιγματισμό των διατροφικών διαταραχών, καθώς θεωρούνται συχνά ότι υπόκεινται στην προσωπική βούληση του ατόμου, αντί να βασίζονται στον εγκέφαλο μας- όπως άλλες ψυχικές διαταραχές”, είπε η Chase. “Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι προσωπική επιλογή”

Όσων αφορά τα social media – και ειδικότερα τους χώρους μέσα σε αυτά που προωθούν ανθυγιεινά πρότυπα σωμάτων- είναι εξίσου σημαντικό να αναλογιστούμε τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και την πρόσβαση που έχουμε σε αυτά. Το να διαβάσουμε, να μοιραστούμε και να ξεκινήσουμε να μιλάμε ανοιχτά για τα σώματά μας, και το ότι αυτά υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και κανένα δεν (θα έπρεπε να) είναι ”ιδανικό”, είναι ένα από τα πιο εύκολα συνειδητά βήματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε.

Η έρευνα μας δείχνει ότι η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει” σύμφωνα με την Carney. “Μακροπρόθεσμα, είναι ανάγκη να εστιάσουμε στη θρεπτική διατροφή και όχι το πώς μοιάζει ένα σώμα. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά το πως να ψωνίζουν για φρούτα και λαχανικά, να μαγειρεύουν, και να γυμνάζονται με μέτρο. ”

πηγή: https://www.verywellhealth.com/eating-disorder-hospitalization-5210673

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.