Ενεργοποιήση μεταβολισμού

Η προσέγγιση ότι το σωματικό βάρος καθορίζεται από τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε σχέση με τις θερμίδες που καίμε, είναι εν μέρη σωστή αλλά αρκετά απλοϊκή. Ο τρόπος που το σώμα μας μεταβολίζει την τροφή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες για να καθορίζεται το σωματικό βάρος από ένα απλό ενεργειακό ισοζύγιο.

Συχνά ακούμε κόσμο να διαμαρτύρεται για έναν ‘’κολλημένο μεταβολισμό’’ καθώς, ενώ προσέχουν τη διατροφή τους ή/και αθλούνται, αδυνατούν να χάσουν βάρος. Αυτό που ονομάζουμε ‘’μεταβολισμό’’ είναι στην πραγματικότητα ένας περίπλοκος μηχανισμός, που επηρεάζεται από παράγοντες όπως η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά μέσα στο κύτταρο, τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα, η φυσική μας κατάσταση, η καθημερινή δραστηριότητα κ.α.

Έτσι, πράγματι, αυτός ο μηχανισμός, συχνά «μπλοκάρεται», δηλαδή δε λειτουργεί στο ιδανικό δυνατό του επίπεδο. Καταστάσεις όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη ή στη λεπτίνη (δύο ορμόνες-κλειδιά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους), το έντονο στρες, οι συνεχείς δίαιτες και η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, ακόμα και η μακρόχρονη άσκηση, είναι μερικές από τις αιτίες που μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό.

Με ειδικούς χειρισμούς, γνώση και στοχευμένες κινήσεις μπορεί να επιτευχθεί “ενεργοποίηση” του μεταβολισμού και να δείτε άμεσα αλλαγές στο σώμα σας.