2000 – 2020: Μια πορεία 20 ετών

No Comments

2000 – 2020: Μια πορεία 20 ετών

Στα στοιχεία μητρώου της επιχείρησης του γραφείου μου, η ημερομηνία γράφει 28 Αυγούστου 2000. Πέρασαν 20 χρόνια που εργάζομαι ως διατροφολόγος! Η πρώτη σκέψη μόλις το συνειδητοποίησα, ήταν «Μα πως, πότε;»

Κι όμως, είναι 20 γεμάτα, δημιουργικά χρόνια. Οι διαφορές από τότε που ξεκίνησα μέχρι τώρα είναι τεράστιες. Ξεκινώντας, τα μόνα εφόδια ήταν οι γνώσεις από τη σχολή, η εμπειρία από διαιτολόγια που ετοίμαζα σε ανθρώπους στον κοντινό μου κύκλο, η εσωτερική ανάγκη να βοηθήσω τον άνθρωπο και η αμείωτη λαχτάρα για γνώση.

Η επιστήμη της διατροφής είναι τόσο νέα, που εξελίσσεται διαρκώς και μαζί της και εγώ. Ως νέοι διατροφολόγοι, τα εργαλεία μας ήταν τα ισοδύναμα τροφίμων, τα 5 γεύματα τη μέρα, η αποφυγή όλων των λιπαρών και τα 3 αυγά την εβδομάδα. Τώρα, πολύ σωστά έχουν αποκατασταθεί διατροφικά τα αυγά, καταναλώνουμε άφοβα καλά λιπαρά, το πρωινό δεν είναι απαραίτητο για όλους, και βασίζουμε τα προγράμματα διατροφής στη  βιοχημεία του σώματος και των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα του τροφίμου ως όλον και όχι ως μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά.  Εργαζόμαστε πάνω στην ενσυνείδητη διατροφή, τη διαμόρφωση της σχέσης μας με την τροφή και το σώμα. Μιλάμε για θρέψη,  αυτοφροντίδα και απενοχοποίηση.

Από νωρίς φάνηκε η ανάγκη ενός συνδυασμού γνώσεων ψυχολογίας και συμβουλευτικής παράλληλα με τη διατροφή. Δεν γνώριζα τότε τίποτα για επιχειρήσεις, διαφημίσεις, μάρκετινγκ. Η μόνη επένδυση, ήταν η συνεχής εκπαίδευση και η προσωπική εργασία με τον κάθε έναν που έρχονταν και μου εμπιστευόταν τις ανάγκες του, τους στόχους και τους προβληματισμούς του. Αυτό ήταν το μεγάλο σχολείο μου που διαμόρφωσε την φιλοσοφία με την οποία εργάζομαι στο γραφείο μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς όμως, έρχεται από την εκπαίδευση και σίγουρα δεν περιορίζεται στα προσωπικά ραντεβού. Έτσι, πολύ νωρίς συνειδητοποίησα ότι εκτός γραφείου, μπορώ να προσφέρω με διαφορετικό τρόπο. Διαλέξεις, ομάδες, συνεργασίες, συμμετοχή στην εκπαίδευση και πολλά, πολλά άλλα.

Κάνοντας μια αναδρομή σε όλα όσα έκανα σε αυτό το διάστημα, σημειώνω 20 σταθμούς στην επαγγελματική μου πορεία, με χρονολογική σειρά.

  1. Διδασκαλία στο ΙΕΚ Σίνδου το μάθημα της βιοχημείας
  2. Δωρεάν διαλέξεις στη ΧΑΝΘ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για 5 συναπτά έτη, με ποικίλη θεματολογία διατροφής
  3. Συνεργασία με τον παιδικό σταθμό «το Σχολείο της Αγάπης» στην Τούμπα, με τακτικές επισκέψεις βιωματικής εκπαίδευσης των παιδιών στη διατροφή
  4. Επιμόρφωση επαγγελματιών στην Κλινική Διατροφή σε συνεργασία με την εταιρία Employ, συμμετέχοντας ως ομιλήτρια στην ημερίδα.
  5. Σύσταση μενού για το εστιατόριο εργαζομένων της Kleemann με βάση της αρχές υγιεινής διατροφής. Ανανέωση της συνεργασίας μας και το τρέχον έτος, στα πλαίσια των προδιαγραφών ασφαλείας λόγω covid-19, για τη διαμόρφωση ατομικών γευμάτων που καταναλώνονται στον εργασιακό χώρο.
  6. Διαμόρφωση ελληνικού πρωινού για το ξενοδοχείο Melissanthi στη Χαλκιδική, παρουσιάζοντας διατροφικές και παραδοσιακές πληροφορίες για τα προσφερόμενα τρόφιμα.
  7. Συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες και workshops συνολικά 27 μέχρι σήμερα!
  8. Εξειδίκευση από το ΚΕΑΔΔ πάνω στις διατροφικές διαταραχές και στη διατροφή παιδιών από τα πιο πολύτιμα εργαλεία στην καριέρα μου.
  9. Ανακάλυψα τα MOOC στις πλατφόρμες Edx και Coursera (Μαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα) από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μέχρι στιγμής μετράω 8 βεβαιώσεις από Harvard, Stanford, McGill, Copenhagen Business School, Bocconi κτλ.
  10. Υλοποίηση θεραπευτικής ομάδας για υποστήριξη διατροφικών διαταραχών μαζί με την ψυχολόγο Λία Μητσέα
  11. «Ένα πιάτο γεμάτο υγεία»: Βιωματικός κύκλος διατροφικής αγωγής για παιδιά που στήσαμε με την ψυχολόγο Καλλιόπη Εμμανουηλίδου και υλοποιήθηκε στον Δήμο Νεάπολης.
  12. Εκπαιδεύτρια στην πρώτη πιστοποιημένη εκπαίδευση για babysitters καλύπτοντας όλο το κομμάτι της διατροφής των παιδιών: διατροφικές ανάγκες, διατροφική εκπαίδευση, εισαγωγή τροφών, ασφάλεια.
  13. Διδασκαλία στο τμήμα Food Science του Perrotis College, διδάσκοντας στους τελειόφοιτους το μάθημα “Nutrition and the Consumer”.
  14. Ανέβηκε η αναθεωρημένη ιστοσελίδα μου www.nutritionist.gr μετά από 2 χρόνια ετοιμασίας, γράψιμο κειμένων, αναζήτηση φωτογραφιών μακριά από στερεότυπα και ξεπερνώντας την ανάγκη μου για να είναι όλα τέλεια.
  15. Ξεκίνησα να δέχομαι φοιτητές για πρακτική άσκηση. Σοφία, Κατερίνα, Αναστασία, Στέλιο, ευχαριστώ για την εμπειρία!
  16. Επιστημονική συνεργάτης στο δημοτικό, νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Η ΑΓΣ, πρωτοπόρα όπως πάντα, ξεκίνησε τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου βιωματικής μάθησης, εντάσσοντας από την αρχή την διατροφική αγωγή σε όλες τις τάξεις. Πολύ σύντομα οι βιωματικές δράσεις διατροφής συμπεριλήφθηκαν σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Σχολής.
  17. Έναρξη online συνεδριών για άτομα εκτός Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς ξεκίνησα πολύ πριν γίνει αναγκαιότητα κι έτσι το 2020 με βρήκε πλήρως εξοικειωμένη.
  18. Εκπαίδευση πάνω στην τεχνική Theta Healing και προσωπική αναζήτηση πως μπορεί να συνδυαστεί με την ιδιότητα μου ως διατροφολόγος, ως μία διαφορετική προσέγγιση για απελευθέρωση από δυσλειτουργικές συμπεριφορές.
  19. Βιωματικό εργαστήρι διατροφικής αυτογνωσίας σε συνεργασία με την ψυχολόγο Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να εργαστούμε πιο σφαιρικά πάνω στις ανάγκες που βλέπουμε ότι υπάρχουν και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα.
  20. Συνεργασία με την εταιρία Matt- Royal ως sleep ambassador, με αρθρογραφία σχετική με την ποιότητα του ύπνου και της διατροφής.

Όλη αυτή η αναδρομή με βοήθησε να δω πάλι πόσο ζωντανό είναι το επάγγελμα που επέλεξα και τι πολλές δυνατότητες έχει. Είμαι ευγνώμων που πηγαίνω στο γραφείο με χαρά, που η ανταμοιβή μου είναι καθημερινή με τον κάθε έναν θεραπευόμενο που βιώνει μια αλλαγή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνταξιδιώτες σε αυτή την πορεία που μου εμπιστεύτηκαν τους στόχους τους, τα όνειρα τους, τις ανασφάλειες τους, τη χαρά τους.

Ανυπομονώ για τα επόμενα -εξίσου δημιουργικά-  20 χρόνια!