Τα μανιτάρια σημαντικός σύμμαχος κατά της κατάθλιψης

No Comments

Τα μανιτάρια σημαντικός σύμμαχος κατά της κατάθλιψης

Τα μανιτάρια έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο επιστημονικών άρθρων, χάρη στο πλήθος ευεργετικών δράσεων που προσφέρουν στην υγεία μας. Μεταξύ αυτών, η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και πρώιμου θανάτου, αλλά και, σύμφωνα τα πρόσφατα ευρήματα σχετικής μελέτης, η ευεργετική τους επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Η εν λόγω έρευνα, που διεξήχθη από το Penn State College of Medicine, εξέτασε δεδομένα που αφορούν στη διατροφή και την ψυχική υγεία άνω των 24.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ, όπως συλλέχθηκαν από το 2005 έως και το 2016. Τα ευρήματα; Τα άτομα που είχαν τα μανιτάρια στη διατροφή τους, εμφάνιζαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη.

Στο παρελθόν, ένας τεράστιος αριθμός ερευνών έχει υποδείξει την προληπτική δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών στην εμφάνιση αρκετών σοβαρών ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαν την πρόσφατη μελέτη, τα μανιτάρια περιέχουν ένα τέτοιο αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται εργοθειονίνη, και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι σε βλάβες των ιστών και των κυττάρων στο σώμα.

”Τα μανιτάρια είναι η καλύτερη διαιτητική πηγή του αμινοξέος εργοθειονίνη, ενός αντιφλεγμονώδους που δεν μπορεί να συντεθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό” , όπως υπογραμμίζει ο ιθύνων ερευνητής Djibril Ba.  Υψηλά επίπεδα αυτού στον οργανισμό μας, μπορεί να σημαίνουν μειωμένο κίνδυνο οξειδωτικού στρες, ο οποίος με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.”

Τα λευκά μανιτάρια, η πιο ευρέως καταναλούμενη ποικιλία μανιταριών στις ΗΠΑ, περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που σχετίζεται με τη μείωση του άγχους. Άλλες ποικιλίες βρώσιμων μανιταριών, και ειδικότερα αυτή που στα ελληνικά ονομάζεται Ερίκιο το αγκαθωτό (ή Hericium erinaceus ή ”χαίτη του λιονταριού”), μπορεί να διεγείρουν την έκφραση διαφόρων νευροτρόπων παραγόντων, το οποίο σημαίνει, τελικά, ότι έχουν την ικανότητα να λειτουργήσουν προληπτικά στην εμφάνιση διαφόρων νευρο-ψυχατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης του πολύτιμου μύκητα και της κατάθλιψης, αφού συνυπολόγισαν παράγοντες όπως το κοινωνικό και δημογραφικό στάτους των συμμετεχόντων, άλλες παθήσεις που αναφέρθηκαν από αυτούς, τη λήψη φαρμάκων, και, φυσικά, άλλους διαιτητικούς παράγοντες.

Δε βρέθηκε, ωστόσο, ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης μανιταριών με επιπλέον ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Ακόμα, η ομάδα των ερευνητών διεξήγε μια δευτερεύουσα ανάλυση, με βασικό ερώτημα το εάν ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης μπορεί να μειωθεί, αντικαθιστώντας μία μερίδα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα με μανιτάρια. Πάραυτα, τα ευρήματα έδειξαν ότι μία τέτοια αντικατάσταση δεν συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της ψυχικής αυτής πάθησης.

Στο παρελθόν, είχαν προηγηθεί σχετικές μικρότερες της εν λόγω μελέτες, με σκοπό να εξεταστεί η σχέση κατανάλωσης του μύκητα και την εμφάνιση κατάθλιψης, η πλειονότητα των οποίων κλινικές δοκιμές, με λιγότερο από 100 συμμετέχοντες. Έτσι, φαίνεται ότι η έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Penn State, αναδεικνύει σημαντικά τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες για την κλινική και δημόσια υγεία, από την κατανάλωση μανιταριών ως μέσο για να μειωθεί η εμφάνιση κατάθλιψης και, ακόμα, να προληφθούν άλλες παθήσεις.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της μελέτης, υπέδειξαν ορισμένους περιοριστικούς παράγοντες, για να ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές έρευνες. Αρχικά, τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή, τους δεν παρείχαν λεπτομέρειες για τις ποικιλίες των μανιταριών. Έτσι, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να ορίσουν τις ακριβείς επιδράσεις συγκεκριμένων τύπων μανιταριών για την κατάθλιψη. Επιπλέον, για να καθοριστεί η διατροφική πρόσληψη των μανιταριών, χρησιμοποιήθηκαν οι κώδικες τροφίμων που εκδόθηκαν από το Τμήμα Γεωπονίας των ΗΠΑ, και έτσι, κάποιες καταχωρίσεις μπορεί να ήταν ελλιπείς ή λανθασμένες.

Οι μελλοντικές έρευνες μπορούν να φέρουν στο φως ακόμα περισσότερα στοιχεία για τη σύνδεση της υπερτοφής αυτής με την ανθρώπινη υγεία- το σίγουρο είναι, όμως, ότι τα μανιτάρια είναι από τις τροφές εκείνες που λειτουργούν ως σημαντικοί σύμμαχοι στην προάσπιση του οργανισμού μας απέναντι (και) σε ψυχικές νόσους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.