3 εύκολες συνταγές με τυρί

No Comments

3 εύκολες συνταγές με τυρί

Τα τυριά αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή- και ένα από τα πλέον αγαπημένα. Με πάρα πολλά διαφορετικά είδη, διαδικασίες παρασκευής, υφές και γεύσεις, είναι δύσκολο να μην υπάρχει κάποιο τυρί που καθένας μας αγαπάει. Παράλληλα, η ιδιαίτερη γεύση τους, ένας συνδυασμός ”αλμυρού” και ”λιπαρού”, αλλά και-φυσικά- η μαστιχωτή τους υφή όταν λιώνουν, κάνει τα τυριά comfort food για μεγάλη μερίδα κόσμου.

Eπιπλέον, αν νιώθεις ότι ένα γεύμα με έξτρα τυρί σου φτιάχνει τη διάθεση, στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι μόνο ιδέα σου. Το τυρί μας προμηθεύει με το πολύ σημαντικό αμινοξύ τρυπτοφάνη, από το οποίο συντίθεται στο σώμα μας η σεροτονίνη- μία ορμόνη που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τον ύπνο και τη διάθεσή μας. Μία διατροφή χαμηλή σε τρυπτοφάνη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας. Τα διάφορα τυριά ανήκουν στις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, συμβάλλοντας έτσι, στο πλαίσιο μία ισορροπημένης διατροφής, στην ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου και του αισθήματος κορεσμού μας.

Στη μαγειρική, τα τυριά είναι ένα από τα πιο εύπλαστα υλικά: από το ταπεινό τοστάκι και τα μακαρόνια με τυρί, έως τις πιο περίπλοκες παρασκευές στη ζαχαροπλαστική, στις διάφορες κουζίνες παγκοσμίως υπάρχει τεράστια γκάμα συνταγών και χρήσεων των διαφορετικών τυριών.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις τρεις εύκολες συνταγές με τυριά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά (ένα κυρίως πιάτο, ένα ντιπ και μία σαλάτα), για να πειραματιστείς με τις διαφορετικές γεύσεις και υφές τους, αλλά και να δοκιμάσεις τη θρεπτική αυτή τροφή, σε παρασκευές πέρα από τη συνοδευτική φέτα στα φασολάκια σου ή τριμμένη στα μακαρόνια.

Σέσκουλα Σοτέ με Παρμεζάνα

Συστατικά

1 ματσάκι σέσκουλα (χωριστά τα φύλλα από τα κοτσάνια, τα φύλλα κομμένα πιο χοντρά, τα κοτσάνια ψιλοκομμένα)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
3 κουταλιές σούπας παρμεζάνα
Αλάτι για γεύση (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Ζεστάνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο σκεύος σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγάλουν το άρωμα τους. Προσθέτουμε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και το λευκό κρασί. Σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίζουν να μαλακώνουν τα κοτσάνια για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα από τα σέσκουλα και το λεμόνι και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν. Μόλις σβήσουμε το φαγητό, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Ντιπ τυριού με φρέσκα αρωματικά

Υλικά

2 συσκευασίες cottage cheese (ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί της αρεσκείας μας)
¼  κούπας σχοινόπρασο φρέσκο, ψιλοκομμένο
¼ κούπας φρέσκος βασιλικός, χοντροκομμένος
¼ κούπας φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδο, σε κομμάτια
3 κ.σ. χυμός λεμονιού (περίπου 1 λεμόνι)
Μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, στη γεύση σας
Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε το τυρί, το σχοινόπρασο, το βασιλικό, το μαϊντανό, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, στη γεύση μας.

Αυτό το ντιπ, αποτελεί ένα ιδανικό σνακ για όλη την οικογένεια, και μπορεί να αντικαταστήσει τέλεια τα διάφορα έτοιμα ντιπς του εμπορίου (που περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών). Μπορείς να το σερβίρεις με κριτσίνια ή σπιτικά στικς λαχανικών (καρότα, αγγούρι, ή ο,τι άλλο μπορείς να φανταστείς), να το χρησιμοποιήσεις σε ζυμαρικά, σαν άλειμμα στο ψωμί, ή, ακόμα, να ανταλλάξεις τα μυρωδικά και το σκόρδο, με μέλι και κανέλα, για ένα ντιπ κομμένων φρούτων.

Ανοιξιάτικη σαλάτα με χαλούμι

Υλικά

225 γραμμάρια χαλούμι σε φέτες
για το ντρέσινγκ:
1,5 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. χυμός φρέσκου λεμονιού
χυμός από μισό πορτοκάλι
1 κ.γ. μέλι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
για τη σαλάτα:
100 γραμμάρια σπανάκι baby
75 γραμμάρια ρόκα
1 κούπα τοματίνια
2 πορτοκάλια σε κομμάτια
ψίχα από 6-7 καρύδια ολόκληρα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο (μπορούμε να το απλώσουμε και με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας) στο σχαροτήγανο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει καλά, ρίχνουμε το χαλούμι σε φέτες. Το ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ”χρυσίσει”. Παράλληλα, ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το ντρέσινγκ.
Σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και το χαλούμι, απευθείας ζεστό από το σκεύος. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Kαλή απόλαυση!