5 τροφές που δεν έχουν τη θρεπτική αξία που νομίζεις

No Comments

5 τροφές που δεν έχουν τη θρεπτική αξία που νομίζεις

Ανά φάσεις, υπάρχουν στο μυαλό του κόσμου διάφορες τροφές που θεωρούνται ”υγιεινές” και , θα λέγαμε, ”ανώτερες διατροφικά” από άλλες. Και συχνά, αυτές οι πεποιθήσεις είναι κάθε άλλο από πραγματικότητα.

Στο παρακάτω άρθρο, παίρνουμε πέντε από τα πολύ συχνά αναφερόμενα ως ”υγιεινά” τρόφιμα για να δούμε ποια είναι όντως η θρεπτική τους αξία και αν , τελικά, ανταπεξέρχονται στα όσα πιστεύουμε για αυτά.

Αποξηραμένα Φρούτα

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα, καθώς… είναι φρούτα- απλώς αποξηραμένα.

Όμως, τα αποξηραμένα φρούτα υφίστανται διεργασίες προκειμένου να αποξηραίνονται και να συντηρούνται για περισσότερο χρόνο. Είναι γεγονός πως σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά ή και να έχουν ακόμη περισσότερα από ότι τα φρέσκα φρούτα όπως το παράδειγμα των βερίκοκων. Στο συγκεκριμένο φρούτο λοιπόν, 5-6 αποξηραμένα βερίκοκα έχουν 4 φορές περισσότερες ίνες από ότι ένα ολόκληρο φρέσκο βερίκοκο. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά; Στη ζάχαρη και την ενέργεια που περιέχουν. Τα αποξηραμένα φρούτα, για να συντηρηθούν, κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, Ενώ, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τις περισσότερες φορές, μειώνεται και η περιεκτικότητα σε βιταμίνες σχετικά με τα φρέσκα φρούτα.

Επιπλέον, έχετε υπόψιν σας ότι ακόμα και τα αποξηραμένα φρούτα με τη σήμανση «χωρίς ζάχαρη», συχνά περιέχουν ζάχαρη σε άλλη μορφή, όπως για παράδειγμα σιρόπι ρυζιού, ή συμπυκνωμένο χυμό μήλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα cranberries. Ενώ, άλλα, όπως για παράδειγμα η αποξηραμένη μπανάνα, συνήθως περιέχουν φυτικά έλαια, λόγω της επεξεργασίας τους.

Σαλάτες

Μερικές φορές, θεωρούμε ότι βαφτίζοντας το πιάτο μας ως σαλάτα γίνεται αυτομάτως και υγιεινό. H άποψη αυτή όμως είναι εσφαλμένη.

Τα λαχανικά είναι, φυσικά, πλούσια σε θρεπτική αξία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία- και χαμηλά σε ενέργεια. Έτσι, στο μυαλό του κόσμου, οι σαλάτες κατατάσσονται στις ”υγιεινές επιλογές”. Όμως, όταν προστίθενται τα λεγόμενα dressings τα πράγματα αλλάζουν, καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, trans λιπαρά αλλά και διάφορες τεχνητές ανθυγιεινές χημικές ουσίες. Επομένως, παρόλο που τα λαχανικά είναι φυσικά πολύ ωφέλιμα για την υγεία και πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή μας διατροφή ο συνδυασμός τους με αγνώστου προέλευσης συνοδευτικά, ενδέχεται να αναιρέσει κάθε κέρδος που μπορεί να μας δώσει η κατανάλωση τους.

Χυμοί Φρούτων

Οι περισσότεροι καταναλωτές, θεωρούν ότι οι χυμοί φρούτων περιέχουν ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης και είναι μία καλή επιλογή, καθώς προέρχονται από φρούτα. Κάτι τέτοιο όμως, δυστυχώς, δεν ισχύει. Σε μια έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές αφού ανέλυσαν διάφορους χυμούς φρούτων διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς χυμούς, περιλάμβαναν τη μέγιστη περιεκτικότητα ζάχαρης που συνίσταται ανά ημέρα για ένα παιδί (5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη/ ημέρα). Περιείχαν δηλαδή πιο συγκεκριμένα, περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά 200 ml χυμού, που είναι μια τυπική μερίδα. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε κατά νου τις ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα ποτήρι συσκευασμένο χυμό και πάντα όταν υπάρχει η επιλογή να προτιμούμε να στύψουμε το δικό μας χυμό στο σπίτι- ή, ακόμα καλύτερα, να ξεφλουδίσουμε να κόψουμε και να φάμε το φρούτο μας, καθώς έτσι προμηθευόμαστε τις απαραίτητες φυτικές ίνες (που χάνονται, όταν στύβουμε τα φρούτα) και βιταμίνες.

Light προϊόντα

Ένας ακόμη μύθος γύρω από την υγιεινή διατροφή είναι ότι τα light προϊόντα είναι υγιεινά και πιο ωφέλιμα για το σώμα μας από τα πλήρη. Όμως η πεποίθηση αυτή, απέχει από την αλήθεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων: ”Light είναι το προϊόν στου οποίου την ετικέτα αναφέρεται μόνο αυτός ο όρος, χωρίς να δίνονται επιπρόσθετες πληροφορίες ένα το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι μειωμένο σε λιπαρά, θερμίδες ή νάτριο”. Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο light, σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να περιέχει 30% λιγότερο από το εν λόγω συστατικό, σε σύγκριση με τα αρχικά -μη light– προϊόντα. Και πάλι όμως η συνολική περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη ή λίπος ή νάτριο μπορεί να παραμένει υψηλή.

Απαραίτητο λοιπόν για τους καταναλωτές, είναι να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων, για να καταλαβαίνουν ακριβώς τι καταναλώνουν και εάν το προϊόν αυτό, τελικά, συμφωνεί με τις ανάγκες τους. Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πολλές βιταμίνες, καθότι λιποδιαλυτές, χάνονται από τα τρόφιμα κατά την επεξεργασία που υφίστανται για να γίνουν ligth, και ότι η επεξεργασία αυτή επιβαρύνει αρκετά το τρόφιμο, μειώνοντας σημαντικά τη θρεπτική του αξία.

Μπάρες Δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών, έχουν γίνει ένα πάρα πολύ δημοφιλές σνακ σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Είναι όμως τόσο θρεπτικές και ”υγιεινές” όσο νομίζουμε;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ”εξαρτάται”. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους καθώς οι μπάρες δημητριακών μπορεί να είναι φτιαγμένες μια πληθώρα υλικών, μα περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, και να έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, χάνοντας, τελικά, τη θρεπτική αξία που θα μας πρόσφεραν οι αντίστοιχες πρώτες ύλες. Από την άλλη, οι μπάρες μπορεί να είναι πολύ θρεπτικές και ποιοτικές όσων αφορά τις ύλες- και ειδικά οι σπιτικές. Υλικά όπως το μέλι, οι ξηροί καρποί, τα βούτυρα ξηρών καρπών, τα αποξηραμένα φρούτα, μπορούν να προσδώσουν σε μία μπάρα υψηλή θρεπτική αξία και να την καταστήσουν, έτσι, μία πολύ καλή επιλογή για ένα γρήγορο σνακ. Φυσικά, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι όλες αυτές οι πρώτες ύλες είναι πολύ πλούσιες σε ενέργεια και απλά σάκχαρα, ώστε να φροντίσουμε να καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα με το απαραίτητο μέτρο.

Xρειάζεται λοιπόν για ακόμη μια φορά, να γίνεται πολύ προσεκτικός έλεγχος σχετικά με τις ετικέτες των προϊόντων, και να επιλέγονται οι μπάρες εκείνες που υφίστανται τη λιγότερη επεξεργασία και περιέχουν το λιγότερο δυνατό ποσοστό σε αλάτι, σάκχαρα και θερμίδες.

Πολλά προϊόντα λοιπόν έχουν δυο όψεις και ενώ μπορεί να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια μας να ακολουθούμε μια θρεπτική διατροφή, σε μια άλλη εκδοχή τους μπορεί να γίνονται εμπόδιο στην προσπάθεια μας αυτή. Έτσι, όλοι μας ως καταναλωτές, είναι σημαντικό να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προσεκτικοί, τόσο με τις ετικέτες των προϊόντων, όσο και με όσα ακούμε κατά καιρούς σχετικά με τα διάφορα τρόφιμα που καταναλώνουμε.