Πως γίνεται, ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας, να μη χάνουμε βάρος;
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θέματα υγείας, μία πολύ πιθανή εξήγηση είναι ότι δείχνουμε (και μερικές φορές υπερβολική) εμπιστοσύνη σε λάθος προϊόντα. Η παρερμηνεία των τροφικών βιομηχανιών όσων αφορά την περιεκτικότητα των τροφίμων, μας οδηγεί συχνά σε «θεοποίηση» προϊόντων που παρουσιάζονται ιδανικά για μια ισορροπημένη δίαιτα αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούν περισσότερο σαν σαμποτέρ αντί σαν σύμμαχοι. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι τα εξής:
Τα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών: Το γεγονός ότι περιέχουν χαμηλότερα λιπαρά, δε σημαίνει ότι είναι και ποιοτικά. Βεβαίως οι θερμίδες είναι χαμηλότερες από το πλήρες προϊόν. Όμως, παγίδα: μιλάμε για μείωση των θερμίδων από τα λιπαρά και όχι από τη ζάχαρη- που στην πραγματικότητα, η περίσσεια της στην καθημερινότητα μας, καταλήγει ως αποθηκευμένο λίπος. Εξίσου μεγάλη παγίδα σε αυτά τα τρόφιμα είναι ο τρόπος που τα καταναλώνουμε. Τείνουμε να είμαστε ελαστικότεροι με την κατανάλωση προϊόντων χαμηλότερων θερμίδων ακριβώς γιατί «δεν παχαίνει αρά τρώω λίγο παραπάνω», καταλήγοντας να έχουμε φάει περισσότερη ποσότητα από ότι αν τρώγαμε το πλήρες προϊόν και σταματούσαμε στη μία μερίδα αντί για 1,5-2 μερίδες. Ισχύει το ανάλογο και για τα προϊόντα με γλυκαντικά υποκατάστατα.
Τα δημητριακά πρωινού: Παρόλο που τα δημητριακά πρωινού συστήνονται στη συσκευασία τους ως ολικής άλεσης με ένα fit φωτογραφία, δεν υπάρχει κάτι που να το εμποδίζει από το να έχει υψηλά ποσά ζάχαρης μέσα του. Ακόμη και η δήλωση «με λιγότερη ζάχαρη» μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχει τα υπέρογκα ποσά ζάχαρης που είχε η προηγούμενη παρτίδα, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετή. Δεδομένου ότι είθισται να καταναλώνονται πρωινές ώρες, το αποτέλεσμα είναι να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος υψηλά από νωρίς, να υπάρχει απότομη πτώση τις πρώτες 2 ώρες και να πεινάσουμε συχνότερα μέσα στη μέρα. Εάν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, καταναλώστε τα με γιαούρτι και 1 φρούτο.
Επιδόρπια γιαουρτιού: Σίγουρα ένα προϊόν που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τις «υγιεινές» τροφές. Τα πρόσθετα φρούτα, μαρμελάδες και δημητριακά όμως που συμπληρώνουν τα παιδικά (και όχι μόνο πια) γιαούρτια δεν είναι και τόσο ποιοτικά όσο φανταζόμαστε. Αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά, τα οποία εκτός από τις θερμίδες, δεν έχουν να προσφέρουν τις βιταμίνες που θα προσέφερε ένα φρέσκο φρούτο που καθαρίσαμε εμείς. Δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε με παραδοσιακό γιαούρτι (για να κερδίσετε και τα προβιοτικά), φρέσκο φρούτο εποχής και ξηρούς καρπούς.
Συσκευασμένοι χυμοί: όσο μεγάλη και να είναι γραμμένη η λέξη «φυσικός» χυμός, είναι το πιο πολύ-ξεσκεπασμένο προϊόν παρερμηνείας της «φυσικής» προέλευσής του. Αρχικά, όσων αφορά στη ”φρεσκάδα” ενός συσκευασμένου χυμού, φρέσκος είναι ο χυμός που ετοιμάζεται λίγα λεπτά πριν την κατανάλωση του. Πόσο φρέσκο να είναι το σκεύασμα που ετοιμάστηκε, εμφιαλώθηκε, μεταφέρθηκε και παραμένει στο ψυγείο; Επιπλέον, κανένα φρούτο δε μπορεί να συγκριθεί με έναν χυμό (ακόμα και το φρεσκοστυμμένο), αφού όταν το στύβουμε, χάνονται σημαντικές φυτικές ίνες και αυτό που μένει τελικά προς κατανάλωση, είναι η -φυσική- ζάχαρη του. Και φυσικά, η ζάχαρη όχι μόνο από ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι, αλλά από τουλάχιστον τρία φρούτα, για ένα ποτήρι χυμό. Όταν μιλάμε για φυσικό χυμό του εμπορίου, ίσως δεν έχει προσθήκη ζάχαρης, αλλά μπορεί να έχει επιπλέον συμπυκνωμένο χυμό φρούτων. Και τελικά, αυτό είναι πάλι μία σημαντικά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, που το σώμα μας εύκολα θα αποθηκεύσει ως λίπος.
Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά το ότι καμία τροφή δεν παχαίνει αυτή καθ’ αυτή, όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Τα light προϊόντα πράγματι βοήθησαν ανθρώπους με ζητήματα υγείας, τα δημητριακά πρωινού μπορούν να μας λύσουν τα χέρια για μια μέρα που δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε κάτι άλλο, το επιδόρπιο γιαουρτιού μπορεί να αποβεί καλύτερη λύση από άλλα υπέρκορα σε ζάχαρη και λιπαρά γλυκά και ο χυμός είναι μία εναλλακτική του καφέ. Η όλη ουσία της διατροφής, είναι η ενσυνείδητη χρήση, χωρίς στερήσεις αλλά και χωρίς υπερβολές