Πώς συντηρούμε τα διάφορα φρούτα και λαχανικά
Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει τις δικές του ”προτιμήσεις” όσων αφορά το περιβάλλον στο οποίο τα αποθηκεύουμε. Η ζέστη, η υγρασία, το κρύο, το φως- όλα επηρεάζουν διαφορετικά κάθε τρόφιμο. Το συρτάρι του ψυγείου δεν είναι κατάλληλος χώρος για όλα τα φρούτα και λαχανικά μας, όπως δεν είναι τα ντουλάπια και ο πάγκος της κουζίνας αντίστοιχα. Έτσι, για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα και φυσικά, να μην καταλήγουμε να τα πετάμε, χρειάζεται να ξέρουμε το κατάλληλο περιβάλλον για κάθε ένα.
Δροσιά, σκιά και μακριά από την υγρασία:
Κρεμμύδια, πατάτες, γλυκοπατάτες, σκόρδα: Τα τρόφιμα αυτά, δεν αντέχουν σε καμία περίπτωση στο ψυγείο.Τα αποθηκεύουμε ξεχωριστά και όχι το ένα κοντά στο άλλο, σε ένα μέρος με σκιά, δροσερό, με καλό αερισμό, μακριά από το φως του ήλιο. Αποφεύγουμε ιδιαίτερα να αποθηκεύουμε στον ίδιο χώρο τις πατάτες και τα κρεμμύδια, ενώ το σκόρδο αποθηκεύεται καλύτερα για περισσότερο διάστημα σε κεφάλια και όχι χωρισμένο σε σκελίδες. Για αυτά τα τρόφιμα, ένα ντουλάπι διαμορφωμένο για αυτό τον ρόλο (και όχι το ντουλάπι κάτω από το νιπτήρα, λόγω της υψηλής υγρασίας του) ή μια αποθήκη τροφίμων είναι τα ιδανικά- διαφορετικά, μία σκοτεινή γωνία στην κουζίνα μας μπορεί να εξυπηρετεί εξίσου.
Καρπούζι, πεπόνι: το αποθηκεύουμε ολόκληρο σε σκιερό και δροσερό μέρος, ενώ κομμένο στο ψυγείο τυλιγμένο σφιχτά με μεμβράνη με τη φλούδα του ή σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο σε κομμάτια.
Στο ντουλάπι του ψυγείου:
Καρότα, σε μία σακούλα που αφήνουμε να αερίζεται καλά
Παντζάρια: Αντέχουν μέχρι και τρεις βδομάδες στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα, αρκεί να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε τα φύλλα τους και να αποθηκεύσουμε τους καρπούς
Πιπεριές: Οι πιπεριές Φλωρίνης χαλάνε γρηγορότερα, οπότε καλό είναι να φροντίσουμε να τις καταναλώσουμε μέσα σε 3-4 μέρες, ενώ οι πράσινες αντέχουν λίγο περισσότερο (έως 1 εβδομάδα).
Μανιτάρια: η υγρασία έχει πολύ άμεση αρνητική επίδραση στα μανιτάρια. Έτσι, τα αποθηκεύουμε μέσα στην (κλειστή) πλαστική συσκευασία με την οποία τα αγοράσαμε ή μέσα σε χαρτοσακούλα που τα προστατεύει απορροφώντας την υγρασία.
Σπαράγγια: τα σπαράγγια δεν συντηρούνται για ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα (3-4 μέρες). Πάραυτα, χρειάζονται περισσότερη υγρασία στην αποθήκευσή τους, οπότε πριν τα τοποθετήσουμε στην ειδική σακούλα, τα τυλίγουμε με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Διαφορετικά, μπορούμε να τα τυλίξουμε στο χαρτί κουζίνας και να τα αποθηκεύουμε όρθια σε ένα βάζο με νερό.
Μπρόκολο και κουνουπίδι: Συντηρούνται για έως και 3 ημέρες, σε ανοιχτή σακούλα στο ψυγείο μας.
Μαρούλι, σπανάκι και σαλάτες: Τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγώς κλειστή σακούλα, χωρίς, όμως, να πιέζονται, για να μη μαραθούν.
Ακόμα, στο ντουλάπι του ψυγείου μας, στεγνά, χωρίς να πατούν το ένα το άλλο και οπωσδήποτε ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα όπως κρέατα και τυριά, συντηρούνται: οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια, ο αρακάς, τα πράσα, το καλαμπόκι, οι φράουλες, τα κεράσια, τα σταφύλια και τα μούρα, τα αχλάδια, τα βερίκοκα και τα σύκα. Για να αποφύγετε την περιττή υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών, προτιμήστε να τα πλύνετε πριν τα χρησιμοποιήσετε και όχι πριν τα αποθηκεύσετε (ένα καλό πλύσιμο με καθαρό νερό της βρύσης μας, είναι αρκετό).
Στον πάγκο ή σε κάποια επιφάνεια της κουζίνας, μακριά από το φως του ήλιο και τη ζέστη
Μπανάνες: Παρόλο που μπορεί να μαυρίσουν εξωτερικά στην πάροδο του χρόνου, το εσωτερικό τους δεν επηρεάζεται. Τυλίγοντας το κοτσάνι τους, επιπλέον, με λίγη μεμβράνη τροφίμων, μπορούμε να παρατείνομε το χρόνο ζωής τους.
Ντομάτες: οι θερμοκρασίες του ψυγείου και η υγρασία αλλοιώνουν τη γεύση και το χρώμα τους, έτσι ιδανικά τις αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο μπολ, πάνω από ένα-δύο κομμάτια χαρτί κουζίνας, με τα κοτσάνια προς τα επάνω. Μεταφέρουμε στο ψυγείο μόνο όταν με το πέρας πολλών ημερών, δεν τις έχουμε καταναλώσει.
Αγγούρια: ιδιαίτερα ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι το ψυγείο δεν ενδείκνυται για την αποθήκευσή τους. Σε περιόδους με ιδιαίτερη ζέστη, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο μέσα σε ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί.
Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λάιμ, λεμόνια κλπ) αλλά και νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ακτινίδια: τα τοποθετούμε στο πάγκο της κουζίνας, και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο μόνο αν είναι πολύ ώριμα.
Αβοκάντο: συντηρείται ιδανικά μέσα σε μία χάρτινη σακούλα μέχρι να ωριμάσει, και έπειτα σε μία πλαστική σακούλα τροφίμων στο ψυγείο.
Μήλα, αχλάδια: μπορούν να μείνουν στη φρουτιέρα στον πάγκο της κουζίνας για μερικές μέρες αν χρειάζεται να ωριμάσουν, και έπειτα να αποθηκευτούν στο ψυγείο.
Και μερικά έξτρα τιπς: