Όπως φαίνεται, τους μήνες που θα έρθουν, θα βασιστούμε επί το πλείστον στα εμβόλια κατά του covid για να βάλουμε ένα τέλος στην πανδημία που πλήττει αυτή τη στιγμή την υφήλιο.
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να υπονομεύσει τα αποτελέσματα του εμβολίου, είναι οι διατροφικές ελλείψεις στον ανθρώπινο οργανισμό, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
Άτομα της τρίτης ηλικίας εμφανίζουν σε γενικές γραμμές πιο αδύναμες αποκρίσεις του ανοσοποιητικού τους συστήματος και δεν έχουν το ίδιο ισχυρή αντίδραση σε πολλά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της εποχικής γρίπης, συγκριτικά με νεότερους ενήλικες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία και του οργανισμού με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και, σε σημαντικό βαθμό, σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμινών και μετάλλων.
Για να μπορεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ταχθεί ισχυρά ενάντια σε κάποια φλεγμονή αλλά και, εν προκειμένω, να δημιουργήσει ισχυρή προστασία απέναντι σε μία ασθένεια μετά από τον εμβολιασμό, χρειάζεται μία ποικιλία διαφορετικών μικροθρεπτικών συστατικών. Αυτό ισχύει και για τον Covid-19.
Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα
Όπως τονίζει και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), οι βιταμίνες A, B6, B9, B12, C και D, και τα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το σίδηρο και ο χαλκός, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Kάθε ένα από αυτά τα ιχνοστοιχεία – όπως και η βιταμίνη Ε – συμμετέχει σημαντικά και με πλήθος τρόπων στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, αλλά και στη μείωση του κινδύνου μολύνσεων.
Για παράδειγμα, συγκεντρωτική μελέτη 9 σχετικών ερευνών, υπέδειξε ότι άτομα με ελλιπή ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό τους, ήταν λιγότερο προστατευμένα απέναντι σε δύο συγκεκριμένα στελέχη της γρίπης, μετά τον εμβολιασμό, συγκριτικά με όσα είχαν τα απαραίτητα επίπεδα της βιταμίνης στο σώμα τους.
Ακόμα, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Ε ημερησίως, σε άτομα άνω των 65 ετών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός, μετά από τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β και τον τέτανο.
Αντίστοιχα, σε άτομα με έλλειψη σεληνίου στον οργανισμό, βρέθηκε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος του στοιχείου μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του ανοσοποιητικού μετά από εμβόλιο για την πολυομυελίτιδα, καθώς και να μειώσει την εμφάνιση μεταλλάξεων του στελέχους του ιού.
Δοκιμές σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, έχουν, επιπλέον, δείξει ότι η απόκριση του οργανισμού στον εμβολιασμό είναι καλύτερη, όταν συνυπάρχει με αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής. Σε σχετική έρευνα, βρέθηκε ότι άτομα των ηλικιών 65 με 85, που κατανάλωναν πέντε και περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, είχαν σημαντική ισχυρότερη απάντηση στο εμβόλιο, από ότι άτομα που κατανάλωναν δύο ή και λιγότερες μερίδες των τροφών αυτών.
Τα τελευταία αποτελέσματα, υποδεικνύουν το γεγονός ότι νέες παραλλαγές του ιού, είναι πιθανότερο να προσβάλλουν άτομα που πάσχουν από αυτό που ονομάζουμε ”οξειδωτικό στρες”, και το οποίο μπορεί να προκληθεί από τη μη επαρκή πρόσληψη στοιχείων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως το σελήνιο και η βιταμίνη Ε.
Kαλή στιγμή για τη λήψη συμπληρωμάτων
Γνωρίζοντας πόσο κοινή είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών στο γενικό πληθυσμό, τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να μας προβληματίσουν.
Και παρότι οι ελλείψεις διατροφικών συστατικών εμφανίζονται σε μεγάλα ποσοστά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, δεν περιορίζονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα: άτομα νεότερων ηλικιών εμφανίζουν εξίσου σημαντικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες D, B12 και Ε, αλλά και μέταλλα.
Έτσι, δεδομένων των παραπάνω, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων, να λάβουν ένα συμπλήρωμα όλων των απαραίτητων στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος θρεπτικών συστατικών, για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων, τόσο πριν, όσο και μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Aυτό περιλαμβάνει τόσο τους ηλικιωμένους, ειδικά τους ελλιποβαρεις, όσο και άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένες περιοριστικά δίαιτες και γενικότερα μέρη του πληθυσμού που λόγω διατροφής, κοινωνικών ή γενετικών παραγόντων ή συγκεκριμένων παθήσεων, εμφανίζουν διατροφικές ελλείψεις.
Ένα συμπλήρωμα, λοιπόν, βιταμινών και μετάλλων για ένα διάστημα πριν και μετά τον εμβολιασμό ενάντια στον κορωνοϊό, μπορεί να προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη στην απόκριση του ανοσοποιητικού και να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη δράση του εμβολίου.