Διαλειμματική νηστεία και φλεγμονώδεις ασθένειες

No Comments

Διαλειμματική νηστεία και φλεγμονώδεις ασθένειες

Η βραχυπρόθεσμη και διαλειμματική νηστεία μειώνει τη χρόνια φλεγμονή και βελτιώνει τις χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, χωρίς όμως να επηρεάζει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε οξείες λοιμώξεις.

Ενώ η οξεία φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική διαδικασία που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.

Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ φάσμα ασθενειών που προκαλούνται από τη χρόνια φλεγμονή και τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών που επηρεάζονται από αυτές τις ασθένειες, υπάρχει τεράστιο δυναμικό στη διερεύνηση των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων της νηστείας.

Ο περιορισμός των θερμίδων είναι γνωστό ότι βελτιώνει τις φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες, αλλά οι μηχανισμοί με τους οποίους η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη ελέγχει την φλεγμονή, δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Πειράματα με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων και ποντικιών, έδειξαν ότι η διαλειμματική νηστεία μείωσε την απελευθέρωση των προ-φλεγμονωδών κυττάρων που ονομάζονται μονοκύτταρα, στην κυκλοφορία του αίματος. Τα μονοκύτταρα είναι ιδιαίτερα φλεγμονώδη ανοσοκύτταρα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στους ιστούς, και ο πληθυσμός τους αυξάνεται ποσοτικά στην κυκλοφορία τους αίματος, ως αποτέλεσμα των διατροφικών συνηθειών που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια.

Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια περιόδων νηστείας, αυτά τα κύτταρα πέφτουν σε κατάσταση νάρκης και είναι λιγότερο φλεγμονώδη από τα μονοκύτταρα που βρέθηκαν σε εκείνους που λάμβαναν τροφή.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell.

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.