Διατροφή για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου
Ο εγκέφαλος αποτελεί το κέντρο ελέγχου του σώματος: δίνει σήμα στην καρδιά να χτυπάει, στους πνεύμονες να επιτελούν την διαδικασία της εισπνοής και της εκπνοής, επιτρέπει να κινούμαστε, να αισθανόμαστε και να σκεφτόμαστε. Συνεπώς, είναι ένα όργανο που δουλεύει εντατικά, χρησιμοποιώντας περίπου το 20% των θερμίδων του σώματος, οπότε χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες όλης της ημέρας.
Για
να βελτιστοποιήσετε τη λειτουργία του
εγκεφάλου σας, είναι σημαντικό να
ακολουθήσετε μια σωστή θρεπτική διατροφή
και, σε περιπτώσεις που αυτή δεν επαρκεί,
να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης
κατάλληλων συμπληρωμάτων. Η διατροφή
αυτή, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την
διάθεση σας, να αυξήσετε την ψυχική σας
ενέργεια και να μείνετε σε εγρήγορση
και συγκεντρωμένοι. Οι παρακάτω
κατευθυντήριες θα σας βοηθήσουν να
αυξήσετε στο μέγιστο την ψυχική και
εγκεφαλική σας υγεία:
Κατανάλωση φυσικών τροφών, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ολικής άλεσης προϊόντα, τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Επιλέξτε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, χόρτα και τις ρίζες αυτών, όπως για παράδειγμα καρότα, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, φασολάκια πράσινα, ραπανάκια και πιπεριές, ωμά είτε ελαφρώς μαγειρεμένα. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα εποχής: τον χειμώνα μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, το καλοκαίρι πεπόνι, καρπούζι, βερίκοκα, ροδάκινα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα, αντί των χυμών, καθώς χάνουν τις φυτικές ίνες και έχουν πολλά φυσικά σάκχαρα.
Κατανάλωση τεσσάρων ή παραπάνω μερίδων αμυλούχων προϊόντων που προέρχονται από ολόκληρους σπόρους, όπως ρύζι, κεχρί, σίκαλη ολικής άλεσης, κινόα.
Μείωση οποιαδήποτε μορφής ζάχαρης και προϊόντων με προστιθέμενη ζάχαρη.
Συνδυασμός πρωτεϊνούχων με αμυλούχα προϊόντα, για παράδειγμα δημητριακά και φρούτα με ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Με την κατανάλωση ψαριών προσπαθήστε να συνδυάζεται άμυλο, όπως πατάτα, ψωμί ή ζυμαρικά.
Κατανάλωση ψαριών όπως ρέγκα, σκουμπρί, σολομός ή φρέσκος τόνου, δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτά τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπών, τα οποία βοηθούν στον σχηματισμό και την αναδόμηση εγκεφαλικών κυττάρων, και αντιοξειδωτικών, που μειώνουν το κυτταρικό στρες και την φλεγμονή, παράγοντες που συνδέονται με την γήρανση του εγκεφάλου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer.
Κατανάλωση αυγών, ελευθέρας βοσκής κατά προτίμηση ή βιολογικά και πλούσια σε ωμέγα-3.
Κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων. Από τους καλύτερους σπόρους θεωρούνται ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, ο ηλιόσπορος και το σουσάμι. Η λήψη των θρεπτικών συστατικών τους ενισχύεται με την άλεση, και υπό αυτή τη μορφή μπορείτε να τα προσθέσετε σε δημητριακά, σούπες και σαλάτες.
Για να ψήσετε λαχανικά, προτιμήστε την χρήση ελαιόλαδου αντί για βούτυρο.
Περιορίστε την κατανάλωση τηγανητών και επεξεργασμένων τροφίμων και τα κορεσμένα λίπη από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.