Εποχιακές αλλεργίες: 7 τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

No Comments

Εποχιακές αλλεργίες: 7 τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

Όταν ακούμε φαγητό και αλλεργίες αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι το να απομακρύνουμε κάποιες τροφές από την διατροφή μας, για να αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Οι εποχιακές αλλεργίες, που ονομάζονται κι αλλιώς αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες εποχές του έτους, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι αλλεργίες αυτές αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε αλλεργιογόνα, όπως η γύρη των φυτών, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση, το φτέρνισμα και την φαγούρα.

Ενώ η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Η προσθήκη ορισμένων τροφίμων στην διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η τρεχούμενη μύτη και τα δακρυσμένα μάτια. Από τη μείωση της φλεγμονής έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν διάφορες διαιτητικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στις εποχιακές αλλεργίες.

Παρακάτω αναφέρονται τα τρόφιμα αυτά:

  1. Τζίντζερ: Πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα της αλλεργίας προέρχονται από φλεγμονώδη ζητήματα, όπως οίδημα και ερεθισμός στις ρινικές διόδους, τα μάτια και το λαιμό. Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αυτά διότι περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις φυτοχημικές ενώσεις.
  2. Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μειώνει την αλλεργική ρινίτιδα και τον ερεθισμό της ανώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλείται από τη γύρη των ανθισμένων φυτών. Επομένως, τέτοιες εποχές καταναλώστε πορτοκάλια, γκρέϊπφρουτ, λεμόνια, λάιμ, γλυκές πιπεριές και μούρα.
  3. Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για την αντιφλεγμονώδη ικανότητά του. Το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει συνδεθεί με μειωμένα συμπτώματα πολλών ασθενειών που προκαλλούνται από φλεγμονές και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της διόγκωσης και του ερεθισμού που προκαλείται από την αλλεργική ρινίτιδα. Συνδυάστε τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι στη συνταγή σας. Το μαύρο πιπέρι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης.
  4. Ντομάτα: Οι ντομάτες είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή της βιταμίνης C. Μια μέτρια σε μέγεθος ντομάτα περιέχει το 26% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C. Επίσης, οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, μια άλλη αντιοξειδωτική ένωση που βοηθά στην εξουδετέρωση της συστηματικής φλεγμονής. Το λυκοπένιο απορροφάται ευκολότερα στο σώμα όταν μαγειρεύεται, οπότε επιλέξτε τις κονσέρβες ή τις μαγειρεμένες ντομάτες για μια επιπλέον ώθηση.
  5. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια: Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια θα μπορούσε να ενισχύσει την αντίσταση στην αλλεργία και να βελτιώσει ακόμη και το άσθμα. Μια έρευνα στην Γερμανία το 2005, έδειξε ότι όσο περισσότερα εικοσαπεντανοϊκά λιπαρά οξέα υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος, τόσο λιγότερος ο κίνδυνος της αλλεργικής ευαισθησίας ή της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε μια άλλη πιο πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα συνέβαλαν στη μείωση της στένωσης των αεραγωγών που συμβαίνει στο άσθμα και σε ορισμένες περιπτώσεις εποχιακών αλλεργιών. Αυτά τα οφέλη προέρχονται από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ω-3 λιπαρών οξέων.
  6. Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική φυσική πηγή κερκετίνης, ένα βιοφλαβονοειδές. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι η κερκετίνη λειτουργεί ως φυσικό αντιισταμινικό, μειώνοντας τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών. Δεδομένου ότι τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης μια σειρά από άλλα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικές ενώσεις, μόνο καλό θα κάνει να τα συμπεριλάβετε στην διατροφή σας. Τα ωμά κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα σε κερκετίνη, έπειτα είναι τα λευκά κρεμμύδια και τέλος τα φρέσκα. Το μαγείρεμα μειώνει την ποσότητα της κερκετίνης στα κρεμμύδια, οπότε προτιμήστε να τα καταναλώνετε ωμά. Τα κρεμμύδια επίσης, είναι πλούσια σε πρεβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και ενισχύουν την ανοσία και την υγεία.

Φυσικά, τα τρόφιμα αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα, όμως μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εποχιακής αλλεργίας.