Μπέργκερ γαλοπούλας
Το κρέας της γαλοπούλας- εξαιρετικά άπαχο και πλούσιο σε πρωτείνη και θρεπτικά συστατικά- έχει συνδυαστεί με την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών και ιδιαίτερα με το τραπέζι των χριστουγέννων. Η ψημένη συνήθως στο φούρνο, με διάφορες παραλλαγές γέμισης, συνταγή, όμως, δεν είναι ο μόνος τρόπος να μαγειρέψεις τη γαλοπούλα.
Εδώ, χρησιμοποιούμε τον κιμά γαλοπούλας, ως αντικατάστατο των πολύ πιο λιπαρών κρεάτων, σε μία παραλλαγή των κλασικών μπέργκερ. Ενώ το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο γευστικό, η γαλοπούλα το κάνει μία πολύ πιο υγιεινή επιλογή, ενώ είναι ένας νόστιμος τρόπος να καταναλώνουν και τα παιδιά το θρεπτικό αυτό κρέας, που συνήθως δεν το προτιμούν. Τα μπιφτέκια γαλοπούλας παρασκευάζονται εύκολα, ενώ μπορείτε να τα ετοιμάσετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, για μία γρήγορη και νόστιμη λύση σε οποιοδήποτε χρόνο.
Επειδή η συνταγή από τα μπιφτέκια γαλοπούλας δεν περιέχει ψωμί, μπορούν να καταναλωθούν άνετα από όσους ακολουθούν πρωτεϊνική διατροφή ή αποφεύγουν τη γλουτένη.
Υλικά
Για 4 μπέργκερς
· 700 γρ κιμάς γαλοπούλας (η συνταγή μπορεί να γίνει και με κιμά
κοτόπουλου)
· 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
· 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 1 κουταλάκι θυμάρι
· 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
· ½ μικρή κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
· 2 κουταλάκια κύμινο
· Μερικές σταγόνες ταμπάσκο
· Αλάτι
· Πιπέρι
Για τα σάντουιτς
· 4 στρόγγυλα ψωμάκια ολικής άλεσης
· 4 φέτες τσένταρ ή άλλο κίτρινο τυρί
· Μαρούλι
· Ντομάτα σε ροδέλες
· Κρεμμύδι σε ροδέλες
· Αγγουράκι τουρσί κομμένο σε φέτες
· Μουστάρδα
Εκτέλεση
Ψιλοκόψτε τα λαχανικά και ανακατώστε τα με τον κιμά και τα μπαχαρικά. Χωρίστε το μείγμα και πλάστε τα σε ένα πλακέ σχήμα. Ψήστε τα σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά, γυρνώντας συνεχώς πλευρές. (Στην αρχή σε δυνατή φωτιά και απ’ τις δυο πλευρές, μετά χαμηλώστε τη φωτιά αλλά γυρίζετε τα συνεχώς). Στο τελευταίο γύρισμα, βάλτε από 1 φέτα τσένταρ πάνω στο μπέργκερ και αφήστε το να λιώσει ελαφρώς.
Κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και βάλτε με τη σειρά: μαρούλι, το μπιφτέκι με το τσένταρ, κρεμμύδι, ντομάτα, αγγουράκι τουρσί και σκεπάστε το με το πάνω μέρος απ’ το ψωμάκι, το οποίο έχετε αλείψει με μουστάρδα.
Καλή απόλαυση!
Πηγή συνταγής: http://www.foodnetwork.com