Πιθανή σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης φρουκτόζης και αλλεργιών

No Comments

Πιθανή σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης φρουκτόζης και αλλεργιών

Παιδιά και έφηβοι που καταναλώνουν αναψυκτικά με φρουκτόζη -πρόσθετη ή φυσική- εμφανίζουν σημαντική αύξηση αλλεργικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με σχετική ανάλυση δεδομένων του National Health and Nutrition Examination Survey, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Family Medicine.

Ο Xueyan Wang, επιστήμονας από το τμήμα Αλλεργιών του Capital Medical University της Κίνας, και οι συνεργάτες του στην έρευνα, δήλωσαν πως “παρόλο που πολλές έρευνες έχουν ασχοληθεί με τα αίτια και τους μηχανισμούς του άσθματος μεταξύ των παιδιών, η έρευνα πάνω στις αλλεργίες και τη σχέση τους με τη διατροφή είναι πολύ περιορισμένη’’. Και συμπληρώνουν: ‘’Η αναζήτηση και εδραίωση μίας σύνδεσης μεταξύ της έκθεσης σε υπερβολικές ποσότητες φρουκτόζης στα φαγητά και ποτά και την πιθανή συνακόλουθη ανάπτυξη αλλεργιών στα παιδιά αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη περιοχή ερευνών’’.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις απαντήσεις 860 παιδιών 6 έως 12 χρόνων, καθώς και 1.142 εφήβων ηλικίας 13-19 ετών, σε σχετικές έρευνες του National Health and Nutrition Examination Survey από το 2005 έως το 2006. Τα ευρήματα, αφού τα δεδομένα προσαρμόστηκαν στην ηλικία, το ιστορικό άσθματος, το BMI z-score, την πρόσληψη διαιτητικών θρεπτικών ουσιών, το εάν είναι ενεργητικοί ή/και παθητικοί καπνιστές, τη φυλή και το φύλο, περιλαμβάνουν τα εξής:

Οι έφηβοι που κατανάλωναν αναψυκτικά με φρουκτόζη από μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, καθώς και από πέντε φορές την εβδομάδα και πάνω, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργικά συμπτώματα από όσους τα κατανάλωναν μία με τρεις φορές το μήνα. Επίσης, όσοι έφηβοι κατανάλωναν χυμούς μήλου 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν περισσότερες πιθανότητες αλλεργικής ευαισθητοποίησης από όσους έπιναν τέτοιους χυμούς μία με τρεις φορές το μήνα.

Όσον αφορά τα παιδιά, όσα κατανάλωναν μη διαιτητικούς χυμούς πέντε ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα, εμφάνισαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να ευαισθητοποιηθούν σε αλλεργίες από αυτά που τα κατανάλωναν μόνο μία με τρεις φορές το μήνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, υποδεικνύουν ένα μοτίβο που αφήνει χώρο για ισχυρές συνδέσεις μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης φρουκτόζης σε αναψυκτικά και χυμούς και την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων και αλλεργικής ευαισθητοποίησης. Φυσικά, καθώς οι έρευνες στο πεδίο είναι ακόμα ελάχιστες, οι συνδέσεις αυτές παραμένουν υποθέσεις.

Το σίγουρο είναι ότι σε μία εποχή που η εμφάνιση αλλεργιών και των συμπτωμάτων τους σε παιδιά και εφήβους αυξάνουν ραγδαία υπάρχει η ανάγκη για μελλοντική μελέτη πάνω στο ζήτημα, για την εξαγωγή συμπερασμάτων- και φυσικά τη λήψη περαιτέρω μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης τους.