Ρεβίθια με σπανάκι και λουκάνικο

No Comments

Ρεβίθια με σπανάκι και λουκάνικο

Αυτή τη συνταγή την πρωτοδοκίμασα σε ένα tapas bar στη Βαρκελώνη. Από όσα μας έφεραν, ήταν το πιο νόστιμο πιάτο! Εντυπωσιάστηκα τόσο από τον συνδυασμό, που στην επιστροφή προσπάθησα να το αναπαράγω. Αντί για τσορίθο έβαλα λουκάνικο χωριάτικο με πράσο, ή, όταν έχω, απάκι. Φυσικά μπορεί να γίνει και χωρίς αυτά και μαζί με μία φέτα ψωμί, να είναι ένα πλήρες χορτοφαγικό πιάτο. Όμως αυτή η μυρωδιά του καπνιστού κρέατος είναι που δίνει στο πιάτο τη μοναδικότητα του.

Υλικά

(Για 3 μερίδες)

150 γρ. ρεβίθια ωμά
500 γρ. σπανάκι
1 κρεμμύδι
1 χούφτα μαϊντανό
1 λουκάνικο χωριάτικο σε ροδέλες
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες καπνιστό χοιρινό (μπριζόλα, μπέικον)
1 λεμόνι σε χυμό
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Φουσκώνουμε τα ρεβίθια σε νερό από την προηγούμενη μέρα μαζί με τη σόδα. Τα βράζουμε στη χύτρα για 15 λεπτά μόνο με νερό. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τη μία κουταλιά ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, για λίγη ώρα ώστε να διατηρήσει το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι του ελληνικού νερό, μέχρι το σπανάκι να βράσει. Στο τέλος προσθέτουμε τα ρεβίθια και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.

Σε ένα ξεχωριστό τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε το λουκάνικο. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να μυρίσει (για 20-30 δευτερόλεπτα). Με αυτό περιχύνουμε το σπανάκι με τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.