Θρεπτικές επιλογές τροφίμων στη χορτοφαγία

No Comments

Θρεπτικές επιλογές τροφίμων στη χορτοφαγία

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό πληθυσμό, η χορτοφαγία και η αποχή από το κρέας δεν συνάδουν απαραίτητα με την καλή υγεία, καθώς η θρεπτική αξία διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στα διάφορα φυτικά προϊόντα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλή τη Ματίνα Κούβαρη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Χαροκόποιου Πανεπιστημίου, εξέτασε τις διαφορές που υπάρχουν στην θρεπτική ποιότητα των φυτικών προϊόντων καθώς και το αντίκτυπο τους στην υγεία μας.

Η έρευνα διήρκησε 10 χρόνια και εξέτασε 146 παχύσαρκα άτομα με φυσιολογική πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο και χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου που εξέτασε την κατανάλωση φαγητών και ποτών που κατανάλωσαν τον τελευταίο χρόνο και πωλούνται στην Ελλάδα. Η λίστα περιείχε 156 επιλογές τροφίμων, με εικόνες για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων κατανάλωσής τους.

Έπειτα από μια δεκαετία, περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο και υψηλή χοληστερόλη, ένας συνδυασμός που αποτελεί κίνδυνο για την καρδιά.

Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε να σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα των φυτικών τροφίμων που κάθε συμμετέχοντας κατανάλωνε: όσοι διατρέφονταν με υγιεινά φυτικά προϊόντα, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και τρόφιμα ελάχιστα επεξεργασμένα, βρέθηκε να έχουν χαμηλά επίπεδα πίεσης, σακχάρου και χοληστερόλης. Αντιθέτως, όσοι κατανάλωναν συχνά τρόφιμα όπως χυμοί, αναψυκτικά, γλυκά, πατάτες και τρόφιμα από άσπρο αλεύρι, σχετίστηκαν με ανεβασμένη πίεση, σάκχαρο και χοληστερόλη. Αυτή η σχέση παρατηρήθηκε κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν συχνότερα φυτικά προϊόντα.

Συχνά συναντάται η παρανόηση ότι η αποφυγή του κρέατος είναι αυτή που θα βελτιώσει τα επίπεδα υγείας μας. Η πρόσφατη αυτή έρευνα, αναδεικνύει τις διαφορές στη θρεπτική αξία των φυτικών (αλλά και όχι μόνο) τροφίμων, ενώ αποδεικνύει το πόσο άμεσα εξαρτάται η ποιότητα της υγεία μας από την ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Kαι τελικά, ακόμα και στη χορτοφαγία, όσο πιο θρεπτικά είναι τα τρόφιμα που επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας, τόσο καλύτερη θα είναι η συνολική υγεία του οργανισμού μας.

πηγή