Τον αριθμό 4 τον χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε δύο συμβουλές που δίνω στους πελάτες μου. Γιατί μαγικός θα μου πεις; Επειδή δίνει με πολύ απλό τρόπο έναν μπούσουλα εκεί που συνήθως οι «διαιτώμενοι» χάνονται.
Νο 1: Στην έξοδο για φαγητό
Ελλάδα γαρ, και οι περισσότερες έξοδοι για φαγητό είναι σε ταβέρνες ή μεζεδοπωλεία. Εκεί, συχνά είναι άβολο να παραγγείλεις για σένα μερίδα όταν οι υπόλοιποι έχουν πιάτα από κοινού. Με τόση ποικιλία, είναι εύκολο να παρασυρθείς στην παραγγελία και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση.
Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός πιάτων για 2 άτομα, ώστε να χορτάσεις χωρίς να υπερβάλεις; Σωστά μάντεψες… 4! Το ένα εξ αυτών είναι σίγουρα λαχανικά (πχ σαλάτα ή ψητά λαχανικά) και τα υπόλοιπα ανάλογα με τις ορέξεις τις στιγμής! Μπορεί να είναι δύο κυρίως και ένα ορεκτικό ή το αντίστροφο. Αντίστοιχα είναι και για μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, άρα για 3 άτομα, η ιδανική ποσότητα είναι 6 πιάτα. Με αυτό τον υπολογισμό κατά νου, απολαμβάνεις τις γεύσεις που θέλεις, έχεις έλεγχο στην ποσότητα και κάνεις οικονομία. Με ένα σμπάρο 3 τρυγόνια δηλαδή!
Νο 2: Στο γλυκό
Και όχι μόνο θα συμπληρώσω. Όπως αναφέρει η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου στο βιβλίο της «Η ψυχολογία της διατροφής» έχει βρεθεί ότι 4 κουταλιές γλυκού (ή ότι άλλο λαχταράς) αρκούν για να καλύψουν την επιθυμία σου για την συγκεκριμένη γεύση. Αν τις καταναλώσεις και ενσυνείδητα, δηλαδή αργά δίνοντας προσοχή να νιώσεις τις γεύσεις και την υφή στο στόμα σου, τότε θα νιώσεις τέτοια πληρότητα σαν να κατανάλωσες όλο το κομμάτι.
Στις δύο αυτές, λοιπόν, περιστάσεις, που μπορούν συχνά να σε προβληματίζουν ή να μπαίνουν εμπόδιο στη δίαιτα που προσπαθείς να ακολουθήσεις, κράτα στο νου σου αυτές τις πολύ απλές συμβουλές- και φυσικά τον αριθμό 4.
Θα δεις ότι τελικά, ήταν πιο απλό από όσο νόμιζες. (Σχεδόν.. μαγικό.)