Κρήτη, ευλογημένος τόπος από γεύσεις και μυρωδιές. Στις διακοπές μου εκεί, οι επισκέψεις στη λαϊκή ή στο μανάβη ήταν σχεδόν καθημερινές. Ροζ ντομάτες, σταμναγκάθι, φραγκόσυκα, αλατσοελιές, και φυσικά τα ξεχωριστά τυριά τους με προσωπικό αγαπημένο το πηχτόγαλο. Γεύσεις που δύσκολα βρίσκω στη Θεσσαλονίκη. Οι ντόπιοι τιμούν και γιορτάζουν τα υλικά τους με μεγάλες γιορτές αφιερωμένες σε αυτά, με πολύ χορό, μουσική και φυσικά φαγητό.
Ένα από τα φαγητά που μαγείρεψα εκεί ήταν το χανιώτικο μπουρέκι. Μην πάει ο νους σου σε φύλλο, η αυθεντική συνταγή δεν έχει. Μόνο πατάτα, κολοκυθάκι, δυόσμο και ξυνομυζήθρα. Τόσο απλό, αλλά τόσο νόστιμο!
Αν παρατηρήσεις τα υλικά, θα δεις ότι είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα έχοντας άμυλο, λαχανικό και πρωτεΐνη στο ίδιο πιάτο. Παρέα με μια αγγουροντομάτα και λίγες ελιές, έχεις καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου, σωματικές και γευστικές.
Για 6 μερίδες
Υλικά
Εκτέλεση
Κόβεις σε ροδέλες τα κολοκύθια και τις πατάτες. Τα βάζεις στο ταψί και τα ανακατεύεις μαζί με το ελαιόλαδο, τη μυζήθρα, την τριμμένη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για τα πρώτα 45 λεπτά και μετά για άλλα 45’ στους 220. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρείς το αλουμινόχαρτο.
Καλή απόλαυση!