Χολίνη: ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λίγο γνωρίζουμε
Η χολίνη είναι ένα συστατικό που ανακαλύφθηκε αρκετά πρόσφατα: μόλις το 1998 αναγνωρίστηκε από το Institute of Medicine ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στην ανθρώπινη διατροφή.
Πρόκειται για ένα ενόργανο, υδατοδιαλυτό στοιχείο, που, ενώ δεν είναι βιταμίνη, συχνά κατηγοριοποιείται μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, λόγω των ομοιοτήτων που εμφανίζει με αυτές. Πράγματι, η χολίνη επηρεάζει πολλές από τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας – παρόμοια με τις βιταμίνες αυτές.
Παρόλο που το σώμα μας παράγει από μόνο του κάποια ποσότητα στο συκώτι, η περισσότερη από τη χολίνη που χρειαζόμαστε προέρχεται μέσω της τροφής.
Το απαραίτητο αυτό θρεπτικό συστατικό παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες μέσα στο σώμα μας:
Έτσι, η επαρκής πρόσληψη της μέσω των διαφόρων τροφών, είναι απαραίτητη για την ιδανική λειτουργία του οργανισμού μας.
Η χολίνη βρίσκεται φυσικά σε κρόκους αυγών, λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, κρέας και γαλακτοκομικά. Τα αυγά αποτελούν, όμως, μία από τις καλύτερες πηγές της. Έτσι, όταν τη δεκαετία του ’70 οι διαιτητικές οδηγίες της εποχής στοχοποίησαν τα αυγά ως βασικό τρόφιμο που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος (καθώς και τα πλήρη γαλακτοκομικά και κρέατα), η πρόσληψη της χολίνης μειώθηκε, επακολούθως, σημαντικά στον πληθυσμό. Σήμερα, καθώς αυτές οι οδηγίες έχουν μακράν επαναξιολογηθεί, αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό και η επαρκής πρόσληψη της χολίνης στο γενικό πληθυσμό.
Παρ’αυτά, πολλά άτομα δεν λαμβάνουν ακόμη την απαραίτητη χολίνη μέσω της διατροφής τους:
Άτομα που ακολουθούν μία vegan ή vegetarian διατροφή, είναι πιθανό, καθώς δεν περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τα παραπάνω τρόφιμα, να μη λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες από το θρεπτικό συστατικό. Όμως, σύμφωνα με το British Dietetic Association, με ένα ελάχιστο προγραμματισμό της διατροφής, είναι εφικτό ακόμα και σε μία vegan διατροφή να λαμβάνεις την απαραίτητη χολίνη. Φρόντισε να συμπεριλαμβάνεις στη διατροφή σου σε καθημερινή βάση μη ζωικές διαιτητικές πηγές της ουσίας, όπως οι σπόροι σόγιας, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί και σπόροι και η κινόα. Eάν δε μπορείς να έχεις τις τροφές αυτές σε αφθονία στη διατροφή σου, ίσως να είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα.
Ιδιαίτερη φροντίδα για την επαρκή πρόσληψη χολίνης χρειάζεται επιπλέον στις εξής περιπτώσεις:
Η έλλειψη χολίνης, με τις παραπάνω εξαιρέσεις, είναι σπάνια στο γενικό πληθυσμό σήμερα, καθώς συνιστώμενες ποσότητες που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά είναι ένας εύκολα επιτεύξιμος στόχος, εάν ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή. Οι συνιστώμενες ποσότητες της θρεπτικής αυτής ουσίας καθημερινά, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, και βιολογικό φύλο και απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:
0-6 μηνών | 125 mg την ημέρα |
|
7-12 μηνών | 150 mg την ημέρα |
|
1-3 ετών | 200 mg την ημέρα |
|
4-8 ετών | 250 mg την ημέρα |
|
9-13 ετών | 375 mg την ημέρα |
|
14-18 ετών | Γυναίκες: 400mg/ημερησίως | Άντρες: 550 mg/ημερησίως |
18+ | Γυναίκες: 425 mg την ημέρα | Άντρες: 550 mg την ημέρα |
Έγκυμοσύνη | 450 mg την ημέρα |
|
Θηλασμός | 550 mg την ημέρα |
|
Διαιτητικές πηγές
Οι πλουσιότερες σε χολίνη τροφές περιλαμβάνουν: