Ακατάστατη κουζίνα, ακατάστατη διατροφή

No Comments

Ακατάστατη κουζίνα, ακατάστατη διατροφή

Αδιαμφισβήτητο φαινόμενο πια, οι υπερφαγικές συμπεριφορές (έντονες και μη) εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους σαν πρώτο στάδιο άλλα μετ’ έπειτα την πιθανή ενίσχυση κάποιας διατροφικής διαταραχής. Οι αιτίες μπορεί να είναι πάρα πολλές. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Cornell Food και Brand Lab έδειξε ότι μία ακατάστατη κουζίνα μπορεί να μας οδηγήσει στο να φάμε παραπάνω απ’ ότι θα θέλαμε.

Το πείραμα περιέλαβε 98 γυναίκες εκ των οποίων οι μισές παρέμειναν για κάποια ώρα (περιμένοντας κάποιον να έρθει) σε μία ακατάστατη κουζίνα και οι άλλες μισές σε μία συμμαζεμένη κουζίνα, ενώ και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν δοχεία με καρότα, κράκερ και μπισκότα.

Στην «χαοτική» όπως αναφέρει το κείμενο κουζίνα, με γεμάτο νεροχύτη, θορύβους και ακαταστασία, οι γυναίκες κατανάλωσαν σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τα δοχεία, δηλαδή 53 περισσότερες θερμίδες σε 10 λεπτά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παραμονή μας σε ένα άστατο περιβάλλον και το αίσθημα της απώλειας του ελέγχου μπορεί είναι αποτρεπτικός παράγοντας στην τήρηση μίας δίαιτας. Δεδομένου ότι όλα γύρω μας είναι «εκτός ελέγχου», γιατί να παραμείνουμε εμείς «εντός ορίων»;

Το αίσθημα αυτό ενισχύθηκε όταν οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα, βίωσαν προηγουμένως στρεσογόνες καταστάσεις, όπως πίεση στη δουλειά. Το αποτέλεσμα ήταν να καταναλώσουν 100 θερμίδες περισσότερες από τις γυναίκες που ήταν πιο χαλαρές (συμμετέχουσες στην ακατάστατη κουζίνα).

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι εκτός από την κουζίνα, ένας οποιοσδήποτε χώρος αλλά και γενικότερα μία ακατάστατη περίοδος/κατάσταση/σχέση μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα αλόγιστο τσιμπολόγημα.

Η λύση που προτείνουν οι ερευνητές είναι μια αρχή που απαρτίζει τη ιδέα του διαλογισμού. Ένα αναπαυτικό κάθισμα σε ένα ήσυχο μέρος είναι αρκετό για μερικές βαθιές αναπνοές και συγκέντρωση στον εαυτό μας. Και φυσικά να κρατάμε την κουζίνα καθαρή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.