Πόσο συχνά συνηθίζουμε να συνοδεύουμε το γεύμα μας με ένα αναψυκτικό; Για πολλούς από εμάς, συχνά και στο καθημερινό τραπέζι στο σπίτι μας, αλλά ειδικά όταν πρόκειται για fast food, αναψυκτικά και φαγητό, πάνε σχεδόν πάντα πακέτο.
Κι όμως, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 έδειξε ότι συνοδεύοντας ένα burger υψηλό σε πρωτεΐνες με ζαχαρούχα αναψυκτικά, οδηγούμε το σώμα μας στην αυξημένη εναπόθεση λίπους. Σε ανάλογη περίπτωση, ένα μη ζαχαρούχο αναψυκτικό (πχ με υποκατάστατα γλυκαντικών) δεν αύξησε το ίδιο έντονα τον ρυθμό αποθήκευσης λίπους.
Κατά την έρευνα, η κατανάλωση, γενικά, ενός γεύματος σε συνδυασμό με αναψυκτικό, μείωσε κατά 8% την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος. Επίσης, εξίσου σημαντικό, αύξησε την μεταγευματική επιθυμία για τσιμπολόγημα, ιδίως για γλυκά και αλμυρά σνακ για τις επόμενες 4 ώρες μετά το γεύμα!
Παρόλο που το αναψυκτικό προσθέτει θερμίδες στο γεύμα και τυπικά θα έπρεπε να το καθιστά πιο «χορταστικό», δεν απέφερε το ίδιο συναίσθημα και στους συμμετέχοντες της έρευνας.
Στον αντίποδα, σε προηγούμενες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι από μόνο του, ένα καλό ποσοστό λήψης πρωτεΐνης, περί το 30% για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τις καύσεις λίπους του οργανισμού.
Συμπερασματικά όμως, ο συνδυασμός αναψυκτικού με το γεύμα, ακόμη και με ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης, πέραν των περισσότερων θερμίδων με τις οποίες μας επιβαρύνει, αλλάζει το μεταβολισμό του λίπους καθώς επίσης επηρεάζει και την μεταγευματική μας συμπεριφορά.
Ίσως είναι ώρα, λοιπόν, να σκεφτούμε εκ νέου κάποιες διατροφικές συνήθειές μας.