Γιαούρτι, φυτικές ίνες σύμμαχοι στην πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα

No Comments

Γιαούρτι, φυτικές ίνες σύμμαχοι στην πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι ενήλικες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες διαιτητικής ίνας και γιαουρτιού, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Τα ευρήματα δεν έχουν κλινικές επιδράσεις σε άτομα με καρκίνο του πνεύμονα, αλλά έχουν τεράστια επίδραση στην πρόληψη για καρκίνο του πνεύμονα.

Τα μικρόβια του εντέρου είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική ρύθμιση του ξενιστή και έχουν συσχετιστεί με την φλεγμονή του πνεύμονα. Τα πρεβιοτικά, που παρέχονται από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και τα προβιοτικά, που συνήθως περιλαμβάνονται στο γιαούρτι, ρυθμίζουν το μικροβιακό ιστό και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1,4 εκατ. ενήλικες στις ΗΠΑ, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, τα οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη συνέχεια για να υπολογίσουν την κατανάλωση φυτικών ινών και γιαουρτιού σε γραμμάρια την ημέρα. Η μέση πρόσληψη φυτικών ινών ήταν 18,4 γρ την ημέρα και η μέση κατανάλωση γιαουρτιού- μεταξύ των οποίων το 62,2% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν τρώνε γιαούρτι- ήταν 3,3 γρ την ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωσαν την υψηλότερη ποσότητα φυτικών ινών είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με αυτούς που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη ινών.

Ακόμα διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με αυτούς που δεν το περιελάμβαναν καθόλου στη διατροφή τους, όσοι κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα γιαουρτιού, είχαν μείωση κατά 19% στον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν μικρή ποσότητα είχαν μειώσει τον κίνδυνο κατά 15%.

Επιπλέον, έγινε σύγκριση των συμμετεχόντων που δεν κατανάλωναν καθόλου γιαούρτι και είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών με εκείνους που είχαν υψηλή κατανάλωση γιαουρτιού και υψηλή πρόσληψη ινών, και φάνηκε ότι οι δεύτεροι είχαν μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα κατά 33%.

Έτσι, άτομα με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όπως τωρινοί και πρώην καπνιστές αλλά και ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μπορεί, αυξάνοντας την κατανάλωση φυτικών ινών και γιαουρτιού, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Ωστόσο η έλλειψη δεδομένων σχετικά με το είδος και τις πηγές τροφίμων με ίνες αποτελεί σημαντικό περιορισμό. Σίγουρα πάντως, τα ευρήματα είναι σημαντικά για να απασχολήσουν τη μελλοντική έρευνα επάνω στο συγκεκριμένο είδος καρκίνου.