Η κρυφή μη-σημασία της ζυγαριάς

No Comments

Τι ακριβώς σημαίνει (και δεν σημαίνει) ο αριθμός στη ζυγαριά;

Η ζυγαριά αποτελεί έναν κοινό εχθρό για πολλούς από εμάς. Όλη μας τη ζωή, από τα σχολικά ήδη χρόνια, μαθαίνουμε να μετράμε τη σωματική μας διάπλαση σε κιλά, ενώ παράλληλα, μαθαίνουμε να θεωρούμε ότι ένας απλός αριθμός, ένα 50, 60, 100, μπορεί να ‘μιλήσει’ για εμάς και να ορίσει πράγματα όπως το πόσο υγιής ή όχι είμαστε.

Κι όμως, αυτός ο αριθμός, μπορεί να μη σημαίνει και απολύτως τίποτα.

Και ναι, αυτή τη στιγμή μιλάω ως διαιτολόγος. Τι εννοώ;

Η ζυγαριά είναι μεν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών υγείας, δε μπορεί, δε, από μόνη της να μας δώσει καμία παραπάνω πληροφορία για τη σωματική δομή ενός ατόμου- πόσο μάλλον για την κατάσταση της υγείας του.

Όλοι οι διαιτολόγοι, στο πρώτο ραντεβού με κάποιον πελάτη, ξοδεύουμε ένα πολύ σημαντικό χρόνο για να πάρουμε το πλήρες ιστορικό του. Αν το σκεφτούμε, δε θα ήταν απλούστερο μόνο να ζυγίζουμε ένα άτομο, και με αυτό το νούμερο σημαία, να προχωράμε παρακάτω; Σίγουρα θα ήταν πολύ πιο εύκολο- αλλά στην πραγματικότητα, ο αριθμός της ζυγαριάς είναι απλά ένας αριθμός. Η μόνη πληροφορία που μας δίνει, είναι ότι ένα σώμα έχει κάποιο βάρος. Τελεία. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα κιλά είναι μύες ή λίπος ή κόκκαλα, και δε μπορούμε να βγάλουμε επίσης συμπεράσματα για το πώς τρέφεται αυτό το σώμα, ή αν -για παράδειγμα- έχει θέματα υγείας όπως αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου ή κάποιους υψηλούς δείκτες στο αίμα του, που προκύπτουν από μη σωστή θρέψη.

Και αντίθετα: πολύ συχνά συμβαίνει να έχουμε κάποιον πελάτη, όπου, ενώ τρέφεται σωστά, ακολουθεί τη διατροφή του και παράλληλα γυμνάζεται, το νούμερο στη ζυγαριά δεν κατεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος; Σίγουρα όχι. Αντίθετα, αυτό είναι το απόλυτα λογικό, αφού καθώς το σώμα γυμνάζεται και αλλάζει, σχηματίζει μύες, που φυσικά έχουν κάποιο βάρος στη ζυγαριά.

Η σύσταση, λοιπόν, του σώματος μας, είναι πολύ περισσότερο σημαντική από το βάρος του. Γι αυτό άλλωστε και χρησιμοποιούνται άλλα εργαλεία, όπως η λιπομέτρηση και η μεζούρα. Και επιπλέον, πέρα από τη μυϊκή μάζα και το λιπώδη ιστό, ένα άτομο μπορεί να βρίσκεται  “ιατρικά” στα ιδανικά κιλά για το ύψος, την ηλικία, το φύλο του, αλλά παρόλα αυτά, λόγω κακής διατροφής, το σώμα να ελλείπει ουσιών, θρεπτικών συστατικών ή βιταμινών. Αυτό δε μπορεί να μεταφραστεί με κανέναν τρόπο σε ‘’εφόσον είμαι εντάξει στα κιλά μου, το σώμα μου είναι υγιές’’. Μας ενδιαφέρει, τελικά, και η κατάλληλη θρέψη του σώματος αυτού– και αυτά δεν καθρεπτίζονται σε καμία περίπτωση σε ένα νούμερο κιλών!

Με λίγα λόγια;

Είναι νομίζω προφανές ότι είναι ώρα να καταρρίψουμε την τεράστια σημασία ενός αριθμού και να πάψει η ζυγαριά να αποτελεί τον κοινό εχθρό και παρονομαστή όλης της εικόνας σώματος ενός ανθρώπου. Ας επικεντρωθούμε στο ζητούμενο: σωστή θρέψη και φροντίδα του οργανισμού μας με αληθινές, ποιοτικές τροφές και μία καθημερινή, έστω και μικρή, φυσική δραστηριότητα- ανεξάρτητα από νούμερα και μετρήσεις.

Και στην τελική, αφού εμείς οι ίδιοι οι διαιτολόγοι έχουμε σταματήσει καιρό να δίνουμε τέτοια αξία στη ζυγαριά.. κάτι δεν πρέπει να ξέρουμε παραπάνω;

Επιμέλεια άρθρου Μαίρη Αλέξη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.