Κουρκουμίνη: τα μπαχαρικά ενάντια στο διαβήτη

No Comments

Κουρκουμίνη: τα μπαχαρικά ενάντια στο διαβήτη

Η κουρκουμίνη, ουσία που περιέχεται στα μπαχαρικά κουρκουμά και κάρυ, φαίνεται να έχει σημαντική προστατευτική και ωφέλιμη δράση στον προδιαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα του American Diabetes Association.

Στην εν λόγω έρευνα, δόθηκε τυχαία σε δείγμα ατόμων διαγνωσμένων με προδιαβήτη ένα συμπλήρωμα που περιείχε είτε κουρκουμίνη, είτε ένα όμοιο στην όψη placebo. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τους επόμενους εννέα μήνες για να εντοπίσουν την πορεία της ανάπτυξης διαβήτη.

Έπειτα από τους εννέα αυτούς μήνες, το 16% των συμμετεχόντων που λάμβαναν το placebo ανέπτυξε διαβήτη. Στην ομάδα των ατόμων που έλαβαν το συμπλήρωμα κουρκουμίνης, το ποσοστό αυτό ήταν στα 0%. Αντίθετα, σε αυτή την ομάδα, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στο ζάχαρο νηστείας στο αίμα, στην ανοχή στη γλυκόζη, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αλλά και άλλους παράγοντες που υπονοούν και οδηγούν στην ανάπτυξη διαβήτη.

Από την άλλη, σε άλλη πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε η ίδια ωφέλιμη δράση, σε άτομα που έπασχαν ήδη από διαβήτη. Και μάλιστα, με μικρότερη ποσότητα της ουσίας: στην έρευνα για τον προδιαβήτη, η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε ισούταν με αυτή ¼ κούπας ημερησίως, ενώ στη δεύτερη μελέτη, η ποσότητα της κουρκουμίνης ημερησίως ισούταν με μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού   – ποσότητα που εύκολα επιτυγχάνεται μέσω της καθημερινής μας διατροφής, χωρίς κάποιο έξτρα συμπλήρωμα.

Πολύ ενδιαφέρον, είναι ο μηχανισμός που επιτυγχάνονται όλα αυτά. Το λίπος στα κύτταρα του αίματος  παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και τελικά, του διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς οι φλεγμονές που δημιουργεί το λίπος όπως συγκεντρώνεται μέσα στο μυϊκό ιστό, παρεμβαίνουν στα σήματα της ινσουλίνης. Όμως, η κουρκουμίνη φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του λίπους στο αίμα, οδηγώντας στη δράση ενάντια στο διαβήτη που οι παραπάνω έρευνες αναδεικνύουν.