Πασχαλινά κρητικά καλιτσούνια

No Comments

Πασχαλινά κρητικά καλιτσούνια

πηγή εικόνας: olivemagazine.gr

 

Όπως όλοι οι εορτασμοί, και το Πάσχα έχει τις δικές τους συνταγές, μυρωδιές και έθιμα σε κάθε τόπο, αλλά και σπίτι, της χώρας. Η Κρήτη δεν αποτελεί εξαίρεση, με πολλές ευκολότερες ή πιο περίπλοκες συνταγές για κάθε περίσταση, και φυσικά, για τους εορτασμούς της Κυριακής του Πάσχα.

Στο δικό μας σπίτι, μεγαλώνοντας, η μάνα μου δε μαγείρευε πολύ. Υπήρχαν όμως συγκεκριμένες παρασκευές που κάναμε όλοι μαζί, εγώ, αυτή κι ο αδερφός μου, Σάββατα ή Κυριακές ή αργίες. Κι είναι αυτές οι στιγμές που θυμάμαι περισσότερο, εξαιτίας, ίσως, των μυρωδιών, ή του πόσο κοντά τους ένιωθα, ή του ”κοινού στόχου”: να βράσεις και να ξεχωρίσεις τα αμπελόφυλλα, να τα γεμίσεις με ρύζι και να τα τυλίξεις ένα-ένα, να αδειάζεις τις ντομάτες και τις μελιτζάνες με το κουτάλι για τα γεμιστά, να ανοίξεις φύλλο με τον πλάστη, να σπάσεις τα καρύδια με ένα σφυράκι για την πίτα, να πλέξεις κοτσίδα τα κουλουράκια με την αμμωνία- και ύστερα, όλα στο φούρνο.

Μία από τις περιστάσεις αυτές ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα, και μία από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές, τα πασχαλινά μυζηθρό(και χορτό-)πιτάκια ή καλιτσούνια. Τα καλιτσούνια φτιάχνονται από μία πολύ απλή ζύμη και μία γευστική γέμιση, με μυρωδικά, και φρέσκα κρητικά τυριά – μυζήθρα, μαλάκα, ό,τι υπάρχει στο μπακάλικο – και, αν το επιθυμούμε, με άγρια χόρτα ανάμικτα στα τυριά.

Παραδοσιακά, τα μυζηθροπιτάκια γίνονται τη Μεγάλη Πέμπτη, και περιμένουν στολισμένα στην πιατέλα τους να φαγωθούν μετά την Ανάσταση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ελαφριά μαλακά τυριά σας αρέσουν, αρκεί να τα στραγγίσετε καλά πριν τη χρήση, για να μη ”νερώσουν” τη γέμιση, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα μυρωδικά – εμείς χρησιμοποιούμε δυόσμο, αλλά μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε.

Πηγή εικόνας: botanistas.gr

 

Υλικά

Ζύμη:

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 σφηνάκι ρακί
Νερό, περίπου 1 ποτήρι
Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση

Γέμιση:

300 γρ.ανθότυρο
300 γρ.τυρομάλαμα ή μαλάκα
250 γρ.ξινομυζήθρα Χανίων
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 αυγό
Αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το ψήσιμο:

1 αυγό
Άσπρο και μαύρο σουσάμι

 

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη- εκτός από το νερό- σε μία λεκάνη Στο τέλος ρίχνουμε το χλιαρό νερό, και πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μία σχετικά μαλακή ζύμη, να μπορεί

να κοπεί με το μαχαίρι. Την σκεπάζουμε με μεβράνη ή πετσέτα, και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε μία βαθιά λεκάνη. Όταν η ζύμη ξεκουραστεί, ετοιμάζουμε τον πάγκο μας για να την ανοίξουμε σε φύλλο, πασπαλίζοντας πάνω του λίγο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη. Απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη (ή με μηχανή) και το ανοίγουμε σε φύλλα, τα όποια κόβουμε σε τετράγωνα περίπου 6 επί 6 εκατοστών. Στο κέντρο του τετραγώνου, τοποθετούμε μία κουταλιά γέμιση, και τα κλείνουμε σαν φακελάκι, διπλώνοντας κάθε άκρη στο κέντρο, και πιέζοντας λίγο τη γέμιση.

Πηγή εικόνας: botanistas.gr

 

Τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψάκι, και απλώνουμε μέσα τα καλιτσούνια. Σε ένα δοχείο, ανακατεύουμε το αυγό σε με λίγο νερό ή λευκό κρασί. Με ένα πινέλο, περνάμε την επιφάνειά τους με το μίγμα του αυγού, να γυαλίσουν, και από πάνω πασπαλίζουμε άφθονο μαύρο και λευκό σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά τους παίρνει χρώμα (περίπου 30 λεπτά).

Καλή απόλαυση!

 

Mαίρη Αλέξη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.