Ψάρια και θαλασσινά: τι να επιλέξω;(εικόνα)

No Comments

Ψάρια και θαλασσινά: τι να επιλέξω;(εικόνα)

Ψάρια και Υδράργυρος

Έχει από καιρό εντοπιστεί ότι ψάρια και οστρακοειδή, καθώς και προϊόντα τους, εξ αιτίας της μόλυνσης των θαλασσών, φέρουν σημαντικά φορτία βαρέων μετάλλων, τοξικά για τα ίδια-και, φυσικά, για τον άνθρωπο.

Ένα από αυτά τα μέταλλα, είναι ο υδράργυρος. Το συγκεκριμένο μέταλλο, σε οικοσυστήματα ελεγχόμενα από τον άνθρωπο που δημιουργούνται κυρίως για λόγους ζήτησης συγκεκριμένων ειδών ψαριού στην αγορά, φαίνεται να καταλήγει στα ψάρια μέσω της τροφικής αλυσίδας, από το πλαγκτόν και άλλες μικρο-ουσίες της θάλασσας. Ο υδράργυρος βλάπει τόσο το οικοσύστημα, όσο και το ανθρώπινο σώμα: συγκεκριμένα για τον άνθρωπο, ο υδράργυρος σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις είναι ιδιαίτερα τοξικός, και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ιδιαίτερα για γυναίκες που πρόκειται ή επί του παρόντος κυοφορούν, ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και για την υγεία του εμβρύου.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά υδραργύρου εντοπίζονται σε μεγάλα ψάρια που ζουν περισσότερα χρόνια και είναι σχετικά υψηλά στην τροφική αλυσίδα: όπως ο τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί κ.α.

Ψάρια και Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 είναι είδη λιπαρών οξέων, με πλήθος αποδεδειγμένα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα μας. Μερικά από αυτά, είναι η ευεργετική τους δράση στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, η προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας (το 20% του ξηρού βάρους του εγκεφάλου αποτελείται από ω-3 λιπαρά οξέα – κυρίως DHA), η αντικαταθλιπτική τους δράση- και η λίστα συνεχίζεται.

Η πιο σημαντική πηγή άντλησης ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (όπως σολωμός, γαύρος, σαρδέλα, ρέγκα, σκουμπρί, τόνος κ.α.) τα θαλασσινά (όπως χτένια, μύδια κλπ) και τα ιχθυέλαια.

Πώς μπορώ λοιπόν, να συνδυάσω τα οφέλη των ψαριών και θαλασσινών, αποφεύγοντας την τοξικότητα του υδράργυρου που πολλά από αυτά περιέχουν;

Η παρακάτω εικόνα θα σου λύσει τις απορίες για το τι ψάρι ή θαλασσινό να επιλέξεις: στον οριζόντιο άξονα, και από αριστερά προς τα δεξιά, παραθέτονται τα είδη με τα περισσότερα ποσοστά ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (όσο βρίσκονται τέρμα αριστερά, προς το κίτρινο χρώμα, είναι η υγιέστερες επιλογές) ενώ στον κάθετο άξονα από πάνω προς τα κάτω, τα είδη με τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου στο σώμα τους (κάτω και τέρμα δεξία, με το μωβ χρώμα, οι πιο επικίνδυνες επιλογές)