Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να έχουν και ευεργετική επίδραση στην υγεία

No Comments

Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να έχουν και ευεργετική επίδραση στην υγεία (Ναι, τα πλήρη!)πλήρη γαλακτοκομικά υγεία- Nutritionist

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν κατηγορηθεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας των λιπαρών που περιέχουν, καθώς αυξάνει ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως. Κι όμως, πλέον τα πλήρη γαλακτοκομικά δικαιώνονται, αφού δε βρίσκεται σχέση μεταξύ της κατανάλωσής τους και την πρόκληση τέτοιων παθήσεων. Και όχι μόνο αυτό: τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να έχουν και ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Epidemiology τον προηγούμενο μήνα, εξετάστηκε η σχέση της κατανάλωσης γιαουρτιού, γάλακτος και γενικά, γαλακτοκομικών προϊόντων, με την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Η έρευνα ανέλυσε 29 προηγούμενες μελέτες, σε σχεδόν 1 εκατομμύριο ατόμων ανά τον κόσμο και το αποτέλεσμα: η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων- είτε πλήρους είτε μειωμένων λιπαρών- δε σχετίζεται με την πρόκληση καρδιαγγειακών ή πρόωρου θανάτου.

Μάλιστα, ένα παραπάνω, φαίνεται ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά μπορούν και να σταθούν ευεργετικά για την υγεία μας. Πέρα από τον κορεσμό που προκαλούν τα λιπαρά -και άρα οδηγούν στο να τρώμε και να χορταίνουμε με μικρότερες ποσότητες- πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι τα λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση της ζάχαρης από το σώμα, προλαμβάνοντας έτσι, από την πρόκληση σακχαρώδους διαβήτη. Επιπλέον, είναι γνωστό στην τεχνολογία τροφίμων ότι η αφαίρεση του λίπους από κάποιο προϊόν, συνεπάγεται την αντικατάστασή του από ζάχαρη και άλλες τεχνητές γευστικές ύλες. Καταλήγουμε λοιπόν, θέλοντας να αποφύγουμε το λίπος, να τρώμε περισσότερη επεξεργασμένες τροφές- και ειδικότερα, ζάχαρη!

Τα ενδιαφέροντα αυτά αποτελέσματα των ερευνών, αποκαθιστούν τη θέση των γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή μας.  Όπως φαίνεται, λοιπόν, μέρα τη μέρα και έρευνα την έρευνα, τα λιπαρά τους όχι μόνο δε βλάπτουν, αλλά και σε μία λογική κατανάλωση, μπορούν και να προστατεύσουν την υγεία μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.