100 εκατομμύρια βακτήρια την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα

No Comments

100 εκατομμύρια βακτήρια την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Η επίδραση ενός μήλου την ημέρα, όπως αναφέρει και η παροιμία, μπορεί να οφείλεται εν μέρει στα ευεργετικά βακτήρια που μεταφέρει και τον μετέπειτα αποικισμό τους στο έντερό σας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μια νέα μελέτη βρήκε ότι ένα μήλο μεταφέρει περισσότερα από 100 εκατομμύρια βακτήρια. Μερικά από αυτά τα μικρόβια είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο, αναφέρει η καθηγήτρια Γκάμπριελ Μπεργκ από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Graz, της Αυστρίας.

Τα βακτήρια και οι μύκητες στο φαγητό μας παροδικά αποικίζουν το έντερό μας. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα περισσότερα από αυτά, επομένως τα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές πηγές μικροβίων του εντέρου.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα βακτήρια σε μήλα που αγόραζαν από τα καταστήματα με τα αντίστοιχα βιολογικά μήλα. Ο φλοιός του μήλου, η σάρκα, οι σπόροι και ο κάλυκάς του αναλύθηκαν ξεχωριστά. Αν και τα δυο είδη μήλου καταλάμβαναν παρόμοιο αριθμό βακτηρίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βιολογικά μήλα φιλοξενούν μια πιο ποικιλόμορφη και ισορροπημένη βακτηριακή κοινότητα, η οποία θα μπορούσε να τα κάνει πιο υγιεινά και πιο νόστιμα. Θεωρείται ότι η ποικιλία στα μικρόβια ότι είναι το κλειδί για ένα υγιές έντερο και αυτό φαίνεται ότι υπάρχει στα βιολογικά μήλα.

Τα φρέσκα που συγκομίζονται και τα βιολογικά διαχειριζόμενα μήλα, προσφέρουν μια πιο ποικιλόμορφη, πιο ομοιόμορφη και ευδιάκριτη βακτηριακή κοινότητα, σε σύγκριση με τα συμβατικά βακτήρια. Αυτή ακριβώς η ποικιλομορφία και η ισορροπία, περιορίζει την υπερανάπτυξη οποιουδήποτε είδους. Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της αφθονίας των ανθρώπινων παθογόνων και της μικροβιακής ποικιλομορφίας των φρέσκων προϊόντων. Με άλλα λόγια, όσο πιο ποικίλη είναι η διατροφή σας, τόσο λιγότερα επιβλαβή βακτήρια θα υπάρχουν.

Ακόμη, η έρευνα μπορεί να δικαιώσει τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά στη γεύση μεταξύ των βιολογικών και των συνηθισμένων προϊόντων. Αυτό εξηγείται από ένα μικρόβιο, γνωστό ως μεθυλοβακτήριο, το οποίο ενισχύει τις ενώσεις που δίνουν την γεύση της φράουλας, και βρέθηκε σε αφθονία στα οργανικά μήλα.

Τέλος, προτείνουν ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να επιβεβαιωθεί σε ποιο βαθμό η ποικιλομορφία των μικροβίων στο τρόφιμο μεταφράζεται σε μικροβιακή ποικιλία στο έντερο και βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία.

Επιμέλεια: Κατερίνα Κουλουμέντα
Δάφνη Νταλάπα

Mε στοιχεία από The Gurdian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.