Κριθαρότο με γαρίδες και αμύγδαλα

No Comments

Κριθαρότο με γαρίδες και αμύγδαλα

Ξεφυλλίζοντας το ετήσιο θεματικό τεύχος του monocle για το φαγητό και τη φιλοξενία, έπεσα στην παρακάτω συνταγή. Με τράβηξε αρχικά για τον πολύ ωραίο γραφιστικά τρόπο που ήταν γραμμένη, και γιατί ήταν με υλικά που έχω. Άσε που ήθελα να δω πως ταιριάζουν και τα αμύγδαλα με το κριθαρότο. (spoiler: το απογείωσαν!)

Ιδού λοιπόν, μεταφρασμένη και φωτογραφημένη.

Υλικά

  • 12 μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος τους
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε μικρά κομμάτια
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι γλυκού σπόρους γλυκάνισου
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 1 κονσέρβα με ντοματάκια ολόκληρα
  • 200-300 ml ζωμό κοτόπουλου ή ψαριού (ή για νηστίσιμη συνταγή, βράστε τα κεφάλια από τις γαρίδες)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά καπνιστή
  • 250 γρ κριθαράκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 50 γρ αμύγδαλα σπασμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Χυμός από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέστε 12 μεγάλες γαρίδες με το κέλυφός τους και αφήστε τες για 1-2 λεπτά από την κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο

Προσθέστε ακόμη μια κουταλιά ελαιόλαδο στο τηγάνι, και τσιγαρίστε το  κρεμμύδι και τη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένα. Μετά από 2 λεπτά, προσθέστε 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι του γλυκού σπασμένους σπόρους μάραθου και τσιγαρίστε τα για 1-2 λεπτά μέχρι το σκόρδο να πάρει ελαφρύ χρυσό χρώμα.

Προσθέστε 150 ml λευκό κρασί, αφήστε το να βράσει για λίγο ώρα και έπειτα προσθέστε 400 γρ κονσέρβας με ντοματίνια, σπάζοντας τα μέσα στο τηγάνι με το πίσω μέρος της κουτάλας. Προσθέστε τον ζωμό, την πάπρικα και αφήστε το να βράσει.

Προσθέστε 250 γρ κριθαράκι, αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Ανακατέψτε το, καλύψτε το με το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Ανακατέψτε μερικές φορές ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι.

Ρίξτε από πάνω τις γαρίδες, σκεπάστε πάλι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι, ανακατέψτε και ελέγξτε άμα το κριθαράκι έχει μαγειρευτεί. Εάν δεν έχει γίνει ακόμα, προσθέστε 100 ml βραστό ζωμό. Σερβίρετε σε ένα πιάτο με μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό, 50 γρ ψιλοκομμένα αλατισμένα αμύγδαλα και το χυμό ενός 1/2 στυμμένου λεμονιού.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.