Η τελευταία χρονιά του λυκείου είναι μία περίοδος με αυξημένες απαιτήσεις και αρκετά στρεσογόνα για τους εφήβους. Η σωστή διατροφή, ειδικά στην περίοδο των πανελληνίων, θα τους βοηθήσει τόσο σε καλύτερη απομνημόνευση και απόδοση, όσο και στην διαχείριση του άγχους.
Η ενέργεια που προσλαμβάνουν χρειάζεται να είναι αντίστοιχη για το ύψος, φύλο και την ηλικία του εφήβου. Αυτό το διάστημα συστήνεται να αποφεύγονται οι δίαιτες αδυνατίσματος.
Η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, για αυτό και είναι σημαντική η συνεχής παροχή ενέργειας στον οργανισμό με τη μορφή υδατανθράκων. Επιλέξτε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, πλιγούρι κτλ. Υδατάνθρακες μας δίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τα γαλακτοκομικά.
Η κατανομή των γευμάτων χρειάζεται να είναι τέτοια ώστε να μας δίνει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Συστήνεται να υπάρχουν 3 κύρια γεύματα και 2-3 μικρά ενδιάμεσα σνακ.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό και την καλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Όλες οι φυσικές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα γι’ αυτό και συστήνεται η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, όσο το δυνατόν φυσικές, και η ποικιλία.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες βοηθούν στη σχηματισμό και τη συντήρηση των μυϊκών ιστών, αλλά και στον σχηματισμό του νευροδιαβιβαστή που μειώνει το άγχος, τη σεροτονίνη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη αλλά χαμηλές σε λιπαρά, όπως κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, άπαχο κόκκινο κρέας, τυρί, γαλακτοκομικά, αυγά, όσπρια.
Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, επιβαρύνει την πέψη και μειώνει την ικανότητα απομνημόνευσης. Αυτό δεν σημαίνει να αποκλείσουμε τα λιπαρά από τη διατροφή μας, αλλά να αποφεύγουμε τα βαριά μαγειρεμένα γεύματα και να επιλέγουμε καλής ποιότητα λιπαρά (ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί). Οι ξηροί καρποί που είναι πλούσιοι σε λιπαρά αποτελούν ιδανικό σνακ καθώς περιέχουν α-λινολεικό οξύ το οποίο αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης. Το ίδιο ισχύει και τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλα, γαύρο, σκουμπρί, κολιό) αλλά και στα καρύδια και τη γλιστρίδα.
Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης είναι τα παρακάτω:
Βιταμίνη C σε πορτοκάλι, ακτινίδιο, χυμοί φρούτων, φράουλες, πεπόνι, πιπεριές, ντομάτα, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι.
Σύμπλεγμα βιταμινών Β σε αυγά, σοκολάτα υγείας, συκώτι, φρούτα λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, ψωμί , πράσινο τσάι
Σίδηρος σε συκώτι, κρέας, αυγό, ψάρια, θαλασσινά, όσπρια.
Η λήψη πρωινού αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης μετά τις πολλές ώρες νηστείας λόγω ύπνου. Έχει βρεθεί ότι αυξάνει η απόδοση σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη πρωινού.
Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Μερικά παραδείγματα είναι:
Ιδανικά ενδιάμεσα σνακ είναι φρούτα, γάλα, γιαούρτι, ωμοί ξηροί καρποί, λίγη σοκολάτα υγείας, ένα μικρό παστέλι κτλ.
Ένα πλήρες γεύμα περιλαμβάνει μία πηγή πρωτεΐνης, μία πηγή αμύλου και λαχανικά. Μερικά παραδείγματα είναι:
Καλή επιτυχία!