Διατροφή για την περίοδο των εξετάσεων

No Comments

Η σωστή διατροφή στην περίοδο των εξετάσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απόδοση των μαθητών!

Διατροφή για εξετάσεις 1 - NutritionistGrΗ τελευταία χρονιά του λυκείου είναι μία περίοδος με αυξημένες απαιτήσεις και αρκετά στρεσογόνα για τους εφήβους. Η σωστή διατροφή, ειδικά στην περίοδο των πανελληνίων, θα τους βοηθήσει τόσο σε καλύτερη απομνημόνευση και απόδοση, όσο και στην διαχείριση του άγχους.

Ενέργεια και θρεπτικά συστατικά

Η ενέργεια που προσλαμβάνουν χρειάζεται να είναι αντίστοιχη για το ύψος, φύλο και την ηλικία του εφήβου. Αυτό το διάστημα συστήνεται να αποφεύγονται οι δίαιτες αδυνατίσματος.

Η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, για αυτό και είναι σημαντική η συνεχής παροχή ενέργειας στον οργανισμό με τη μορφή υδατανθράκων. Επιλέξτε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, πλιγούρι κτλ. Υδατάνθρακες μας δίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τα γαλακτοκομικά.

Η κατανομή των γευμάτων χρειάζεται να είναι τέτοια ώστε να μας δίνει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Συστήνεται να υπάρχουν 3 κύρια γεύματα και 2-3 μικρά ενδιάμεσα σνακ. Διατροφή για εξετάσεις 5 - NutritionistGr

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό και την καλή  λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Όλες οι φυσικές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα γι’ αυτό και συστήνεται η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, όσο το δυνατόν φυσικές, και η ποικιλία.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες βοηθούν στη σχηματισμό και τη συντήρηση των μυϊκών ιστών, αλλά και στον σχηματισμό του νευροδιαβιβαστή που μειώνει το άγχος, τη σεροτονίνη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη αλλά χαμηλές σε λιπαρά, όπως κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, άπαχο κόκκινο κρέας, τυρί, γαλακτοκομικά, αυγά, όσπρια.

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, επιβαρύνει την πέψη και μειώνει την ικανότητα απομνημόνευσης. Αυτό δεν σημαίνει να αποκλείσουμε  τα λιπαρά από τη διατροφή μας, αλλά να αποφεύγουμε τα βαριά μαγειρεμένα γεύματα και να επιλέγουμε καλής ποιότητα λιπαρά (ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί). Οι ξηροί καρποί που είναι πλούσιοι σε λιπαρά αποτελούν ιδανικό σνακ καθώς περιέχουν α-λινολεικό οξύ το οποίο αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης. Το ίδιο ισχύει και τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλα, γαύρο, σκουμπρί, κολιό) αλλά και στα καρύδια και τη γλιστρίδα.

Μνήμη και συγκέντρωση Διατροφή για εξετάσεις 4 - NutritionistGr

Τα θρεπτικά συστατικά  που βοηθούν σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης είναι τα παρακάτω:

Βιταμίνη C σε πορτοκάλι, ακτινίδιο, χυμοί φρούτων, φράουλες, πεπόνι, πιπεριές, ντομάτα, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β  σε αυγά, σοκολάτα υγείας, συκώτι, φρούτα λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, ψωμί , πράσινο τσάι

Σίδηρος σε συκώτι, κρέας, αυγό, ψάρια, θαλασσινά, όσπρια.

Πρωινό

Η λήψη πρωινού αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης μετά τις πολλές ώρες νηστείας λόγω ύπνου. Έχει βρεθεί ότι αυξάνει η απόδοση σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη πρωινού.Διατροφή για εξετάσεις 2 - NutritionistGr

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο
  • Τοστ με τυρί και 1 φυσικό χυμό
  • Γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με βούτυρο και μέλι, 1 φρούτο
  • Κουλούρι με γάλα ή κασέρι και 1 φρούτο
  • Γιαούρτι με δημητριακά και σταφίδες ή φρέσκο φρούτο

Ενδιάμεσα σνακ

Ιδανικά ενδιάμεσα σνακ είναι φρούτα, γάλα, γιαούρτι, ωμοί ξηροί καρποί, λίγη σοκολάτα υγείας, ένα μικρό παστέλι κτλ.

Διατροφή για εξετάσεις 3 - NutritionistGr

Κυρίως γεύματα

Ένα πλήρες γεύμα περιλαμβάνει μία πηγή πρωτεΐνης, μία πηγή αμύλου και λαχανικά. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Κοτόπουλο με ρύζι ή πατάτες και σαλάτα εποχής
  • Ψάρι ψητό με ψωμί και σαλάτα εποχής
  • Μακαρόνια ολικής με κιμά ή σάλτσα και τυρί και σαλάτα εποχής
  • Φασολάκια (ή άλλο λαχανικό) με 1-2 φέτες ψωμί ολικής και τυρί φέτα
  • Όσπρια με 1 φέτα ψωμί ολικής με τυρί φέτα ή λίγο ψάρι παστό και σαλάτα εποχής
  • Γεμιστά με ρύζι, τυρί φέτα και σαλάτα λαχανικών
  • Μοσχάρι με αρακά και 1-2 φέτες ψωμί ολικής

Διατροφικές συμβουλές επιτυχίας

  1. Έχετε 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε συνεχή παροχή ενέργειας και διευκολύνεται η πνευματική εργασία.
  2. Επιλέξτε φυσικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
  3. Αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών. Σε μικρές ποσότητες η καφεΐνη διεγείρει της πνευματικές ικανότητες και προκαλεί εγρήγορση. Σε μεγάλες ποσότητες όμως προκαλεί νευρικότητα, άγχος και αϋπνία.
  4. Η σοκολάτα είναι ένα σνακ που ενδείκνυται για αυτή την περίοδο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βελτιώνει την διάθεση λόγω της παραγωγής ενδορφινών στον εγκέφαλο. Η σοκολάτα υγείας περιέχει περισσότερο μαγνήσιο που βελτιώνει τη μνήμη. Εντάξτε ένα μικρό κομμάτι (30γρ) ακόμα και καθημερινά στη διατροφή σας.
  5. Φροντίστε να τρώτε φαγητά γευστικά και εύπεπτα αυτές τις μέρες, να μασάτε καλά και να αφιερώνετε χρόνο να φάτε τα γεύματα σας ήρεμα και αργά.
  6. Η καθημερινή ήπια άσκηση βοηθάει στη διαχείριση του άγχους και σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Καλή επιτυχία!