Nέα ευρήματα στη σχέση των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση με την υγεία του εντέρου

No Comments

Nέα ευρήματα στη σχέση των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση με την υγεία του εντέρου

 

Ένα νέο, ριζοσπαστικό εύρημα ισχυρίζεται πως τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, κατέχουν ισχυρότερο ρόλο συγκριτικά με ότι πιστεύαμε προηγουμένως, για την εξάλειψη βλαβερών για το έντερο βακτηρίων, τα οποία οδηγούν σε καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και χρόνιους πόνους. Τα ευρήματα επίσης κατέδειξαν πως η μεμονωμένη αύξηση των φυτικών ινών σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν επαρκεί για την αύξηση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος.

Σε κλινική δοκιμή που διεξήχθη από επιστήμονες στη Σχολή Ιατρικής του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, 36 υγιείς ενήλικες τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία δίαιτα 10 εβδομάδων η οποία περιλάμβανε τροφές από ζύμωση ή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως, όσπρια, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης φρούτα και λαχανικά.

Οι δύο δίαιτες είχαν ως αποτέλεσμα διαφορετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσοι κατανάλωσαν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι , το κεφίρ , το τυρί cottage, το kimchi και άλλα σπιτικά τουρσιά και το τσάι kombucha, παρουσίασαν αύξηση της συνολικής μικροβιακής ποικιλομορφίας, με ισχυρότερα αποτελέσματα με μεγαλύτερες μερίδες.

Επιπλέον, τέσσερις τύποι ανοσοκυττάρων έδειξαν λιγότερη ενεργοποίηση στην ομάδα των ζυμωμένων τροφίμων. Τα επίπεδα 19 φλεγμονωδών πρωτεϊνών που μετρήθηκαν σε δείγματα αίματος, επίσης μειώθηκαν. Μία από αυτές τις πρωτεΐνες ήταν και η ιντερλευκίνη 6, η οποία έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και το χρόνιο στρες.

Η ποικιλομορφία των μικροβίων είναι σταθερή κατά τη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

Αντίθετα, καμία από αυτές τις 19 φλεγμονώδεις πρωτεΐνες δεν μειώθηκε στους συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Κατά μέσο όρο, η ποικιλομορφία των μικροβίων του εντέρου τους παρέμεινε σταθερή. ‘’Περιμέναμε ότι οι υψηλές ίνες θα είχαν πιο ευεργετικό αποτέλεσμα και θα αύξαναν την ποικιλομορφία των μικροβίων’’ δήλωσε η Erica Sonnenburg, PhD , ερευνήτρια στις βασικές βιοεπιστήμες, τη μικροβιολογία και ανοσολογία.

Ένα ευρύ φάσμα στοιχείων έχει δείξει ότι η διατροφή διαμορφώνει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενικότερη υγεία, ενώ η χαμηλή ποικιλιμορφία έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τροφές με φυτικές ίνες και ζύμωση λόγω προηγούμενων αναφορών, για τα πιθανά οφέλη στην υγεία. Ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας , η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και κοπράνων, που συλλέχθηκαν κατά την προ-δοκιμαστική περίοδο τριών εβδομάδων, των 10 εβδομάδων της δίαιτας και μιας περιόδου 4 εβδομάδων μετά την δίαιτα, όπου οι συμμετέχοντες έτρωγαν όπως είχαν επιλέξει.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν μία αποχρωματισμένη εικόνα της επίδρασης της διατροφής στα μικρόβια του εντέρου και την κατάσταση του ανοσοποιητικού. Από τη μία πλευρά, όσοι αύξησαν την κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων εμφάνισαν παρόμοια αποτελέσματα στην ποικιλομορφία των μικροβίων και τους φλεγμονώδεις δείκτες , σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μεταβάλλουν γρήγορα το μικροβίωμα του εντέρου. Από την άλλη πλευρά, η περιορισμένη αλλαγή του, στην ομάδων υψηλής κατανάλωσης ινών συμπίπτει με προηγούμενες αναφορές ερευνητών σχετικά με μία γενική ανθεκτικότητα του ανθρώπινου μικροβιώματος σε σύντομες χρονικές περιόδους.

Σχεδιάζοντας μία ακολουθία από διαιτητικές και μικροβιακές στρατηγικές

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης, ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ινών οδήγησε σε περισσότερους υδατάνθρακες στα δείγματα κοπράνων, δείχνοντας έτσι ατελή αποικοδόμηση ινών από τα μικρόβια του εντέρου. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με άλλες έρευνες που υποδηλώνουν ότι το μικροβίωμα των ανθρώπων που ζουν στον βιομηχανικό κόσμο έχει εξαντληθεί από μικρόβια που αποικοδομούν τις ίνες.

‘’Εναλλακτικά, μπορεί να απαιτείται η σκόπιμη εισαγωγή μικροβίων που καταναλώνουν ίνες, ώστε να αυξηθεί η ικανότητα της μικροχλωρίδας να διασπά τους υδατάνθρακες’’, δήλωσε η Ericca Sonnenburg.

Εκτός από τη διερεύνηση αυτών των δυνατοτήτων, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μελέτες για να διερευνήσουν τους μοριακούς μηχανισμούς, με τους οποίους οι δίαιτες αλλάζουν το μικροβίωμα και μειώνουν τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες. Ένας άλλος στόχος, είναι να εξεταστεί εάν η κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων μειώνει τη φλεγμονή ή βελτιώνει άλλους δείκτες υγείας σε ασθενείς με ανοσολογικές και μεταβολικές ασθένειες, σε έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένα άτομα.

‘’Υπάρχουν πολλοί παραπάνω τρόποι στόχευσης του μικροβιώματος με τροφές και συμπληρώματα και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να διερευνούμε πως διαφορετικές δίαιτες, προβιοτικά και πρεβιοτικά επηρεάζουν το μικροβίωμα και την υγεία σε διαφορετικές ομάδες’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.