Ντολμαδάκια για πικ νικ

No Comments

Ντολμαδάκια για πικ νικ (και όχι μόνο!) 

Οι ζέστες έπιασαν από νωρίς φέτο, η Πρωτομαγιά κοντοζυγώνει, τι καλύτερη ευκαιρία για ένα πικ νικ στην εξοχή!

Στο μυαλό μου τα πικ νικ είναι συνδεδεμένα με κουβέρτα πάνω σε γρασίδι, ψάθινο καλάθι, ντολμαδάκια, ντομάτα, τυρί και ότι άλλο αποφασιστεί από την παρέα. Εξ ου και ο τίτλος του post, μιας και οι μόνες φορές που τύλιξα ντολμαδάκια ήταν για παρόμοιες περιστάσεις.

Η συνταγή που παραθέτω είναι η κλασική συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί που έμαθα από την μητέρα μου. (ακολουθεί βίντεο και φωτογραφικό υλικό)

Ντολμαδάκια

Για 55 ντολμαδάκια, 6  μερίδες

Υλικά

  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • μια χούφτα φρέσκο δυόσμο ή μια κουταλιά σούπας ξερό
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κιλό ρύζι
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε βάζο

Εκτέλεση

Πλένεις τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζεις για 10 λεπτά. Τα ξεβγάζεις και τα αφήσεις να κρυώσουν.

Ψιλοκόβεις τα λαχανικά ή τα βάζεις στο μούλτι όλα μαζί, εκτός από το ρύζι βεβαίως βεβαίως το οποίο προσθέτεις μετά μαζί με το αλατοπίπερο.

Παίρνεις ένα αμπελόφυλλο και το απλώνεις σε ένα πιάτο με τα “νεύρα” του φύλλου προς τα πάνω.  Βάζεις στη βάση του, κοντά στο κοτσανάκι ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και το τυλίγεις. Το πως, θα το δεις στο παρακάτω βίντεο.

Τα ντολμαδάκια δεν θέλουμε να ακουμπάνε στην κατσαρόλα, οπότε βάλε στο πάτο της τα κοτσανάκια από τον άνηθο και τον μαϊντανό ή εναλλακτικά λεπτές φέτες πατάτας.  Βάλε τα ντολμαδάκια στην σειρά με την άκρη του φύλλου προς τα κάτω, έτσι ώστε να μην αφήνουν χώρο ανοιχτό και αδειάσουν. Η δεύτερη σειρά πάει κόντρα στα πρώτα.

Όταν τελειώσεις και πριν τα ψήσεις, βάλε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα ρηχό πιάτο, με το βάρος του να τα κρατάει στον πάτο, και βάλε τόσο νερό ώστε να φτάσει μέχρι το πιάτο. Άφησε να ψηθούν για 20 λεπτά στο 1,5 (με μέγιστο το 3) αν είναι χύτρα, ενώ για απλή κατσαρόλα, άφησε τα για 45 λεπτά στο 2.  Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο νερό ενδιάμεσα.

Μόλις ψηθούν, θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις την υπομονή σου και να περιμένεις μέχρι να κρυώσουν.  Αν τα βγάλεις από την κατσαρόλα ζεστά, θα διαλυθούν.  Αν δε τα βάζεις στο ψυγείο και τα φας την επόμενη μέρα, έχεις κι ένα ακόμα διατροφικό πλεονέκτημα, λόγω ανθεκτικού αμύλου. 

Μπορείς να κατεβάσεις την συνταγή σε pdf εδώ Ντολμαδάκια – nutritionist.gr.

Φρέσκα και μυρωδάτα
Πρώτα βράζεις τα φύλλα
Καλύπτεις τον πάτο της κατσαρόλας
Η γέμιση είναι έτοιμη. Μη φοβάσαι, δεν θα βγει πράσινο το ντολμαδάκι, απλώς νόστιμο!
Ξεκινάει το τύλιγμα
Έτοιμα στην κατσαρόλα με το νερό τους.
Έτοιμα!

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.